Miljøvurdering af belysningsanlæg

7 Repræsentativitet for produktfamilien

Som allerede nævnt i indledningen opfylder belysning mange forskellige formål. Vurderingen i denne rapport omhandler baggrundsbelysning fra armaturer i loftet. Denne funktion kan varetages af mange forskellige typer armaturer, som ikke principielt adskiller sig fra armaturer til andre indendørs formål. Udendørs belysning adskiller sig fordi der ofte anvendes væsentlig højere wattager og fordi der ikke stilles helt så store krav til farvegengivelse. Den anvendte lyskilde er en vigtig parameter både med hensyn til energiforbrug og bortskaffelse. Den undersøgte produktfamilie omhandler belysningsanlæg, som anvender lysstofrør (alm. eller kompakte). Alternativt anvendes forskellige typer glødelamper (almindelige eller halogen). Energiforbruget for lysstofrør er væsentligt mindre end for glødelamper, men det er nødvendigt at styre strøm og spænding vha. forkoblinger (evt. er dette indbygget i lyskilden som det er tilfældet med elsparepærer).

Med mindre der anvendes sparsomme ressourcer som f.eks. kobber til selve armaturet, vurderes materiale- og produktionsfaserne ikke at være af så stor betydning, at de giver anledning til væsentlige forskelle mellem forskellige armaturer. Selve udformningen af armaturet har selvfølgelig stor betydning for lysudbyttet, men dette er netop en af de forbedringsmuligheder, som der arbejdes videre med i kapitel 8. Der vurderes ikke at være væsentlige forskelle i levetid mellem forskellige armaturer.

Det undersøgte produkt vurderes således at være repræsentativt for indendørs belysning, hvor der anvendes lysstofrør. Erkendelser vedrørende forkobling finder dog ikke anvendelse for armaturer, som anvender elsparepærer, mens erkendelser vedr. indsamling lyskilder også er gældende her.

Der findes andre koncepter for belysning end det her beskrevne, primært en øget anvendelse af dagslys, eksempelvis ved brug af reflektorer og lyskanaler. I Danmark er det imidlertid vigtigt at eksempelvis reflektorer i form af f.eks. persienner eller lyshylder er justerbare da disse i gråvejr ikke tillader lys at passere i tilstrækkelig grad. Den bedste udnyttelse af dagslys fås i Danmark ved hensigtsmæssig udformning og placering af vinduer samt ved etablering af lysregulering, som tager hensyn til dagslysets styrke. En andet koncept er anvendelse af meget kraftige lyskilder eksempelvis plasma med efterfølgende fordeling af lyset ved hjælp af lyskanaler. Disse koncepter for belysning skal imidlertid grundlægges allerede ved tegning af bygninger og er således kun mulige for nybyggeri. Mulighederne er også så løst formuleret, at det ikke er muligt at miljøvurdere dem som et konkret miljøforbedringspotentiale i kapitel 8.