Anti-pæleorm

1 Forord

1.1 Referencer

Denne rapport beskriver udførelsen af projektet ” Anti-pæleorm”, der med støtte fra Miljøstyrelsen, er gennemført fra januar 2001 til december 2002.

Projektet tager sit udgangspunkt i afdække de forhold der vil være aktuelle, hvis træskibes bundmaling ikke længere bruges.

Overordnet klarlægges følgende forhold:

1. Hvad er pæleorm og pælekrebs ?
2. Hvor stor er angrebsrisikoen rundt i landet ?
3. Hvilke træsorter er særligt udsatte ?
4. Sammenligning med test fra 1920, -30 & -40, har angrebsintensiteten ændret sig ?
5. Diagnosticering af træskibe for pæleormsangreb.

I forsøg på at finde metoder til at reducere angreb af pæleorm, er forskellige træsorter, især sorter anvendt til skibsbygning, imprægneret med naturlige olier, og er herefter testet.

Målgruppen for denne rapport er især træskibsejere, samt folk der beskæftiger sig med maritime trækonstruktioner.

Der har desuden været mange kontakter til industrien og ressourcepersoner omkring havnemiljø. Dette er der gjort rede for under de enkelte afsnit.

Vi takker dem, der har bidraget i denne videnindsamling.

Skærbæk den 29. december 2002

Olsen Design ApS.

Steen Olsen

1.1 Referencer

Nedenstående firmaer og ressourcepersoner har bistået med viden i relation til emnet. Enten som egentlig rådgivere og aktører eller som mellemled til relevante kontakter.

Firmaer og enkeltpersoner kan ikke stilles til ansvar for deres gode råd, udover hvad der indgår i eventuelle kontrakter.

Atlas Copco Balslev, Odense B-K Medical Chemco, Kvistgård

Dansk Meteorologisk Institut Diametro, Lynge Farvandsvæsenet, København Force Technology, Brøndby og Esbjerg Gollane ApS

Interflux Danmark Aps., Brørup KSL-consult, Ramløse Miljøafdelingen, Roskilde Amt Miljøafdelingen, Vejle Amt Miljøafdelingen, Nordjyllands Amt Moesgaard Museum, Århus Omron Elektronic, Glostrup Philips Analyse, København V Radiometer, Brønshøj Risø – afdeling for materialeforskning Siemens – Medicoafdeling, Ballerup

Statens Institut for Strålehygiejne Sundhedsministeriet

Yxlon International, København S