Anti-pæleorm

2 Resumé

Denne rapport beskriver udførelsen af projektet ” Anti-pæleorm”, der med støtte fra Miljøstyrelsen, er gennemført fra januar 2001 til december 2002.

Projektets formål har været at skabe et samlet materiale om de forhold, der vil gøre sig gældende for træskibe, hvis biocidholdig bundmaling udfases. Dette set i relation til de marine træskadegørere pæleorm og pælekrebs.

Projektet belyser de forskellige problemstillinger træskibs-ejere har ved udfasning af bundmaling.

Hidtil har træskibene været beskyttet mod pæleorm af traditionel bundmaling. Vi har undersøgt hvad der sker hvis man i stedet imprægnerer træet med naturlige olier, og derefter forsegler denne imprægnering med almindelig primer til træ.

Følgende naturlige olier påført på de forskellige træsorter: Australsk teatree-olie, Kinesisk tungolie samt Dansk linolie.

I testen indgår også ubehandlet træ og træ der er behandlet med biocidholdig bundmaling. Dette for at kende yderpunkterne – ubeskyttet og meget beskyttet.

Ved udvælgelsen af træsorter til tests, er det især de typisk anvendte træsorter til skibsbygning der er valgt, d.v.s. eg, lærk og mahogni, da det er her fokus er rettet.

I havnene i Frederikshavn, Hirtshals, Skærbæk, Helsingør, Rønne og Roskilde har flåder med træstykker 20 x 7,5 x 2,5 cm været nedsænket ca. 1 år.

På teststationen i Roskilde blev der ikke konstateret angreb i testperioden. Overraskende har vi på teststationen i Rønne på Bornholm konstateret angreb af pæleorm.

På teststationen i Skærbæk er det også undersøgt om særlige områder på typiske skibsider er udsat, men dette lader ikke til at være tilfældet. Pladerne målte ca. 80 x 60 cm.

Angrebenes tilstedeværelse er i overensstemmelse med de målte temperaturforhold og saltkoncentrationer på de enkelte lokaliteter målt i testperioden.

Endvidere er der overensstemmelse med tidligere undersøgelser tilbage i 1940’erne.

Effekten af oliebehandlingen og forseglingen er at angrebsgraden af pæleorm reduceres til ca. 1/7 af hvad ubehandlet træ viser.

Olierne har en effekt, og da de samtidig er med til at bevare træets styrke-egenskaber er det måske under alle omstændigheder en god ide at påsmøre olie inden primer og maling.

For at kunne undersøge prøverne er forskellige ikke-destruktive analysemetoder prøvet, og digital røngten er anvendt på samtlige træstykker.

Da pæleorm ikke er i stand til at skelne om træet, de har taget ophold i, er en del af et skib eller en del af en havnekonstruktion, vil resultatet af denne undersøgelse også delvist kunne bruges i havneregi eller andre med interesse for trækonstruktioner i saltvand.