Anti-pæleorm

29 Ultralydsoptagelser

29.1 Samlet teknologivurdering

Formål med forsøg med sonografiske metoder, har følgende formål:

  • At afklare hvorvidt det er muligt at bruge ultralydsoptagelser, hvor densitetsforskellene mellem træ og vandholdige gange (efter pæleormsangreb) kan visualiseres.
  • At afklare hvorvidt håndholdt udstyr er brugbart i praksis på et skib.

Laboratorieforsøg er omtalt under bilag 1, side 5.

29.1 Samlet teknologivurdering

Teknik
2 håndholdte ultralydstransducere placeres overfor hinanden på træet. Kan holdes af enkelt person, eller 2 personer ved utilgængelige steder. Der tilsluttes en monitor. Målinger vil kunne foretages både over og under vand. Dvs. at skibet kan være enten på land eller i vand. Sidstnævnte kræver dog nogle ekstra praktiske foranstaltninger.

Viden
Det kræver ingen specialviden at holde apparatet, men viden om aflæsning af resultaterne på monitor, og i særdeleshed for at tolke dem. Dvs. at resultaterne kan tolkes på stedet (on-site) med erfaring. Tolkes resultaterne senere i laboratorium, kræver det indsigt, men ikke lang erfaring. Man vil langt foretrække at resultaterne tolkes on-site, da man så kan tage det antal optagelser der er nødvendige, samt flytte transducerne så bedst resultat opnås.

Organisation
Kræver ingen specielle arbejdsbetingede foranstaltninger. Optagelserne kræver ingen afskærmning og indebær ingen risiko, andet end den der er ved at kravle rundt på et skib. Kan som nævnt udføres af enkeltperson.

Produkt
Løsningen er enkel og tilgængelig som den er på nuværende udviklingstrin. Det er praktisk muligt, og kan evt. fungere som forundersøgelse inden mere krævende undersøgelsesformer, eksempelvis røngtenteknik. Skønnes ikke sikker nok til at stå alene som diagnosticeringsredskab. Dette skyldes primært træets skiftende densitet og overflade.

Skal teknologien fungere som eneste undersøgelsesværktøj kræver det videreudvikling samt udarbejdelse af referenceværdier indenfor de enkelte trætyper.