Verificering af mængden af hvidblikemballage på det danske marked

4 Emballageforsyning for 2000

4.1 Forsyning af tomme hvidblikemballager
4.2 Produktion af tomme hvidblikemballager
4.3 Samlet forsyning af tomme emballager
4.4 Import/eksport af fyldte hvidblikemballager
4.5 Samlet hvidblikemballageforsyning

I dette afsnit beskrives kort den metode, der er anvendt ved opgørelsen af den danske emballageforsyning. Materialet hertil er i stor udstrækning fra selve hentet fra den senest gennemførte emballagekortlægning, som dækker emballageforsyningen for år 2000. Der redegøres også for sammensætningen af den opgjorte hvidblikemballageforsyning. Det er denne mængdeopgørelse, som arbejdet i dette projekt skal holdes op imod.

Den årlige gennemførte emballageopgørelse skal kortlægge emballageforsyningen i Danmark – altså med andre ord hvor store mængder emballager, der ender hos de danske husholdninger samt hos virksomheder og institutioner. Kortlægningen omfatter primært engangsemballager. Returemballager af hvidblik indgår også i statistikken, når en ny-produceret returemballage kommer ind på markedet. Den samlede opgørelse skal anvendes til generel information og overvågning af Danmarks indsats inden for emballage og emballageaffald. Direkte skal oplysningerne om emballageforsyningsmængderne anvendes til en opfølgning på Danmarks indsats på initiativerne i Affald 21 og relevante EU-direktiver.

Opgørelsen af forsyningsmængden for engangsemballage samt nytilgangen af returemballager tager udgangspunkt i Danmarks Statistiks opgørelser vedrørende den indenlandske produktion samt udenrigshandelen. Det samlede flow af emballageforsyningsmængden er illustreret på følgende figur:

Flow af emballageforsyningsmængden

 

 

Beregningsmæssigt fremkommer forsyningsmængden på denne måde:

+ Indenlandsk produktion af tomme emballager
+ Import af tomme emballager
- Eksport af tomme emballager
- Eksport af fyldte emballager
+ Import af fyldte emballager
= Den samlede indenlandske forsyningsmængde af emballager

Med den indenlandske forsyningsmængde af tomme emballager forstås den mængde af emballage, der ender her i landet, og som på en eller anden måde skal behandles enten i recyclingsystemer eller i den almindelige affaldsbehandling.

Den samlede opgørelse af emballageforsyningsmængden sker på basis af 2 hovedkomponenter:

  • Nettoforsyningen af tomme emballager
  • Nettoforsyningen af fyldte emballager fra udenrigshandelen

Nettoforsyningen af tomme emballager omfatter de emballager, som danske emballageproducenter fremstiller og de tomme emballager, der importeres. Denandel, af de emballager danske emballageproducenter fremstiller, der eksporteres som tomme emballager, fratrækkes forsyningsmængden. Denne samlede nettoforsyning af den tomme emballagemængde anvendes til at emballere produkter i heri landet.

Nettoforsyningen af fyldte emballager består af de emballager, der kommer ind i landet sammen med produkter fratrukket den mængde emballage, der forlader landet gennem eksport af emballerede produkter.

Den samlede indenlandske emballageforsyning fremkommer gennem en summation af de 2 nettoforsyningsmængder.

4.1 Forsyning af tomme hvidblikemballager

Forsyningen af tomme hvidblikemballager består af den indenlandske produktion, hvorfra der tillægges importmængden af de samme emballager og eksportmængden fratrækkes.

Opgørelsen af forsyningen af tomme hvidblikemballager er sket gennem en identificering af alle de varepositioner, der indeholder produceret, importeret eller eksporteret emballage. Denne identificering er sket ved at gennemgå de varepositioner, der findes i Danmarks Statistiks opgørelse. En lang række af de fremfundne varepositioner indeholder udelukkede emballage, men for et mindre antal varepositioners vedkommende er det kun en andel af den varemængde, der er placeret under positionen, der er emballage. For disse varepositioner er det vurderet, hvor stor en andel af varemængden, der udgøres af emballage. Denne vurdering er efterfølgende blevet forelagt de respektive brancheforeninger indenfor de fleste emballageområder.

Også for tomme emballager rejser der sig spørgsmålet om, hvordan man definerer en emballage.

I alt er der identificeret 11 varepositioner, som helt eller delvist indeholder emballager fremstillet af hvidblik. Af nedenstående skema ses, hvilke varepositioner, som indeholder hvidblikemballager samt deres respektive vurderede andele, som er emballage:


Tabel 1
Klik på billedet for at se html-version af "Tabel 1".

 

Det skal dog nævnes, at emballager under visse af disse varepositioner ikke er fremstillet af materialet ”hvidblik” men i stedet af andre jernmaterialer. På tilsvarende vis indgår der i den hidtidige opgørelse af ”jern og uædelt”-metalemballager også fraktioner af emballager, der er fremstillet af hvidblik. Dette gælder f.eks. en andel af en vareposition, der indeholder kapsler og låg. Denne usikkerhed i statistikgrundlaget har netop været baggrunden for beslutningen om, at slå de 2 grupper sammen til 1.

4.2 Produktion af tomme hvidblikemballager

Af de i alt 11 varepositioner er det kun for 5 positioner, at der findes en produktion heri landet. De opgjorte produktionsmængder fremgår af nedenstående skema:


Tabel 2
Klik på billedet for at se html-version af "Tabel 2".

Det skal dog bemærkes, at for en række af varepositionerne er produktionsvægten beregnet på basis af nøgletal vedrørende eksporten af de samme varer. Hele diskussionen om dette spørgsmål redegøres der for i afsnit 6. Som det fremgår, er det reelt kun 2 varepositioner, som giver den samlede produktionsmængde på de godt 60.000 tons.

4.3 Samlet forsyning af tomme emballager

For at opgøre den samlede forsyning af tomme hvidblikemballager skal den opgjorte produktionsmængde tillægges importmængden af tomme hvidblikemballager og fratrækkes til tilsvarende eksport. Denne netto-forsyningsmængde af tomme hvidblikemballager anvendes til at emballere produkter i heri landet. Af nedenstående skema ses udenrigshandelen sammen med den samlede forsyning af tomme hvidblikemballager:

Tabel 3
Klik på billedet for at se html-version af "Tabel 3".

Samlet er netto-forsyningen af tomme hvidblikemballager i år 2000 på godt 53.000 tons.

4.4 Import/eksport af fyldte hvidblikemballager

Den anden halvdel af opgørelsen over den samlede indenlandske emballageforsyning stammer fra den tilgang og afgang af emballager, der finder sted gennem import og eksport af emballerede varer. En del af den indenlandske forsyning af tom emballage forlader landet igen i form af eksport af emballerede produkter. Tilsvarende ankommer en emballagemængde her til landet i forbindelse med import af emballerede produkter, som forbruges her i landet. Ved en eventuel re-eksport af emballerede produkter vil emballagemængden optræde både i import-og eksportopgørelsen.

Det forudsættes, at alle produkter under samme vareposition emballeres på samme måde uanset, om det drejer sig om import eller eksport. Denne forudsætning vil holde i de fleste tilfælde, idet enten eksporten eller importen klart er tonnagemæssigt dominerende for hver enkelt vareposition. For langt de fleste positioners vedkommende er eksporten meget beskeden, eftersom der ikke finder nogen produktion sted her i landet af de aktuelle produkter.

Netto-forsyningen af hvidblikemballager i forbindelse med udenrigshandel af fyldte emballager fremgår af nedenstående skema:

Udenrigshandel med fyldte hvidblikemballager Tons pr. år
Eksport af fyldte hvidblikemballager 52.641
Import af fyldte hvidblikemballager 35.267
Netto-forsyning af fyldte hvidblikemballager -17.374

Total set er der tale om små netto-forsyningsmængder. Der bliver altså eksporteret 17.374 tons mere hvidblikemballage gennem emballerede produkter end der importeres.

4.5 Samlet hvidblikemballageforsyning

På basis af de gennemførte del-opgørelser af hvidblikemballageforsyningen kan den samlede danske emballageforsyning for året 2000 opgøres:

Samlet forsyning af hvidblikemballager Tons pr. år
Forsyning af tomme hvidblikemballager 53.224
Netto-forsyning af fyldte hvidblikemballager -17.374
Samlet forsyning af tomme hvidblikemballager 35.850

Den samlede forsyning af hvidblikemballager er således opgjort til at være på 35.850 tons for år 2000.

Skematisk ser den samlede forsyningsmængde af hvidblikemballager for år 2000 således ud:


Klik på billedet for at se html-version af ‘Forsyningen af emballager fremstillet af hvidblik år 2000-tal‘
Klik på billedet for at se html-version af "Forsyningen af emballager fremstillet af hvidblik år 2000-tal".