Verificering af mængden af hvidblikemballage på det danske marked

6 Check af emballageopgørelsen

6.1 Opgørelse af tomme hvidblikemballager
6.2 Opgørelse af udenrigshandel med fyldte emballager

Fasen omfatter en yderligere kvalitetssikring af de data, der indgår i emballageforsyningsopgørelsen. Det drejer sig om følgende 2 elementer:

  • Gennemgang af samtlige hvidbliksvarepositioner i forsyningsopgørelsen af tomme emballager
  • Gennemgang af de største varepositioner som indeholder hvidblikemballager i forsyningsopgørelsen af udenrigshandelen med fyldte hvidblikemballager

I denne fase er der blevet foretaget et check af om de forsyningsmængder, der er opgjort under emballageforsyningsopgørelsen, er nogenlunde korrekte i forhold til de største emballagepositioner – der hvor der findes de største hvidblikforsyningsmængder.

Som det er fremgået af de opgjorte mængder over hvidblikemballageforsyningen, er der i alt 11 varepositioner, som indeholder hvidblikemballager. Men følgende 2 varepositioner er samlet helt dominerende:

73102111
Konservesdåser, til levnedsmidler, af jern og stål, til lukning ved lodning eller falsning

73102191
Dåser o.l. beholdere, af jern og stål, til lukning ved lodning eller falsning, godstykkelse u. 0,5 mm indhold under 50 liter

Samlet tegner disse varepositioner sig for 91% af den samlede forsyning af tomme hvidblikemballager.

Produktionsmængden af de 2 varepositioner er opgjort henholdsvis 37.642 og 20.857 tons for år 2000. For begge disse varepositioner gælder det, at produktionsmængderne opgøres i antal styk emballage og ikke med en tonnage. Desuden opgøres produktionen i salgsværdien. Derimod opgøres udenrigshandelen med de tomme emballager i tonnage. Ved at udregne et nøgletal opgjort i værdi pr. tons for eksporten af de tomme emballager og anvende det samme nøgletal ved produktionen i Danmark, kan en samlet produktionsmængde udregnes. For at denne beregningsmetode skal holde i praksis kræves det, at vægt- og værdifordelingen af de producerede og eksporterede emballager er identisk. I beregningen af produktionsmængden anvendes antallet således ikke, men det kan anvendes til at sikre, om det udregnede nøgletal er nogenlunde korrekt. Det er bl.a. ved en tidligere tilsvarende undersøgelse konstateret, at låg til emballagerne blev indregnet som selvstændige enheder i antalsopgørelsen.

6.1 Opgørelse af tomme hvidblikemballager

Til den indenlandske produktion af hvidblikemballager skal der anvendes råvarer i form af stålplader, som alle importeres.

Råvarerne til hvidblikemballage fremstilling er forsynet med et fortinnet lag. Ingen danske virksomheder foretager denne fortinningsproces. Når man nærmere undersøger situationen angående råvarer-flowet, bliver billedet noget mere kompliceret end man umiddelbart forestiller sig. For det første repræsenterer afklip og skrot en stor værdi, hvorfor det kan videre sælges. Da ikke alle hvidblikemballageproducenter selv er i stand til at trykke en dekoration på emballagen, bliver de fortinnede stålplader trykt hos en anden virksomhed end hos selve emballageproducenten. Det kan også være et spørgsmål om at have en tilstrækkelige trykkekapacitet.

Gennem en identifikation af, hvilken varepositioner i Danmarks Statistisks opgørelse som indeholder råvarer til hvidblikemballageproduktion, kan importen af den samlede råvaremængde opgøres. Det er således at de metalplader, der importeres hertil næsten udelukkende kan anvendes til emballagefremstilling. De aktuelle importmængder for de identificerede varepositioner for år 2001 fremgår af følgende skema:


Tabel 4
Klik på billedet for at se html-version af "Tabel 4".

Det skal dog bemærkes, at der også er en eksport fra de samme varepositioner. Der er med andre ord tale om en re-eksport. I år 2001 var der en samlet re-eksport på 15.168 tons fra de samme varepositioner.

I typiske år ligger importmængderne på mellem 93.000 og 106.000 tons. Årsagen til, at mængden stiger så meget i år 2001, kan man ikke umiddelbart sige noget om. For det aktuelle dataår 2000 var den samlede mængde på 111.787 tons. Prisen pr. kg råvarer ligger på omkring 5,50 kr.

Ved produktion af metalemballager bliver der en skrotmængde tilbage, bl.a. fordi de fleste emballager er runde. Denne skrotmængde repræsenterer en stor værdi, som derfor sælges til en skrothandler. Eftersom det stort set kun er én skrothandler i Danmark, der køber al hvidblikskrot fra hvidblikemballage-producenterne, er der rettet henvendelse til vedkommende for at få information om, hvilke mængder han tilbagekøber. Han oplyser, at der i år 2000 i alt er tilbagekøbt 18.000 tons hvidblik og det dækker stort set hele markedet. Virksomheden rapporterer selvfølgelig også til Danmarks Statistik. Det sker under følgende varepositionsnummer:

7204300000: Affald og skrot, af fortinnet jern og stålForskellen mellem skrotmængden om den importerede mængde, må så være den mængde materiale, der er medgået til at producere hvidblikemballager. Herved ser det samlede regnestykke således ud for år 2001:

   Importeret mængde råvarer: 111.449 tons
   Re-eksportet mængde råvarer: 15.168 tons
   
   Tilbagekøbt skrot: 18.000 tons
   
   Anvendt til emballager: 78.281 tons
   
Det tilsvarende regnestykke for år 2000 ser således ud:
   
   Importeret mængde råvarer: 111.449 tons
   Re-eksportet mængde råvarer: 27.203 tons
   
   Tilbagekøbt skrot: 18.000 tons
   
   Anvendt til emballager: 66.246 tons

For at verificere produktionsmængderne på anden vis er der udsendt et spørgeskema til alle danske producenter af hvidblikemballager. På dette spørgeskema skal der gives svar på, hvilke mængder råvarer der er indkøbt og mængden af de producerede emballager. Alle adspurgte virksomheder har svaret på spørgeskemaet. Af fortrolighedshensyn kan detaljer om analysen ikke gengives heri rapporten, men kun totaler.

Samlet har virksomhederne i 2001 importeret 85.536 tons råvarer og det er blevet til emballager med en samlet vægt på 67.483 tons. Forskellen mellem disse 2 tal repræsenterer mængden af afklip og skrot. Medlemsundersøgelsen kommer således frem til at skrotmængden er på 18.053 tons, hvilket stemmer fuldt ud overens med det tal, der oplyses fra virksomheden der tilbagekøber skrot. Produktionsmængden skal så sammenholdes med de opgjorte 78.000 tons råvarer, der bliver til færdigvarer. Her er der en manko på 11.000 tons. Men for år 2000 skal de opgjorte 66.000 tons sammenholdes med en produktionsmængde på godt 60.000 tons. Generelt må man sige, at der er en pæn overensstemmelse mellem disse tal.

Det må således konkluderes, at den opgjorte produktionsmængde befinder sig nogenlunde på det opgjorte niveau. Der er i hvert tilfælde ingen tegn på, at disse tal skal justeres.

6.2 Opgørelse af udenrigshandel med fyldte emballager

Som tidligere nævnt er der en stor udenrigshandel med fyldte hviblikemballager. De samlede tonnager herfra fremgår af nedenstående skema:


Tabel 5
Klik på billedet for at se html-version af "Tabel 5".

Eksporten af fyldte emballager en næsten identisk med den indenlandske forsyning (og produktion) af tomme emballage. Det vil sige, at den samlede indenlandske

forsyning af hvidblikemballager reelt numerisk set udgøres af importen af fyldte hvidblikemballager. Dette forhold stemmer nogenlunde overens med den umiddelbare vurdering af emballagestrømmene. Som tidligere nævnt anvendes mange af de dansk producerede emballager til eksportvarer – som f.eks. kødkonserves, småkager, mælkepulver m.v. For at få verificeret eksportmængderne af fyldte emballager er der på basis af emballageforsyningsstatistikken udarbejdet en opgørelse af eksporten af fyldte hvidblikemballager fordelt på varegrupper. Denne liste er tilsendt en stor producent af hvidblikemballager med henblik på en verificering af de opregnede hvidblikemballagemængder til eksport. Det skal nævnes, at listen herunder er opstillet ud fra de foreløbige data for år 2001, hvorfor totalmængden varierer fra den tidligere anførte:


Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 6‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 6‘‘


Overordnet er indholdet på denne liste vurderet til at være nogenlunde korrekt.

På tilsvarende vis er en opgørelse af importen af fyldte emballager. Her er der foretaget en identificering af de største varepositioner i opgørelsen.



Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 7‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 7‘‘