Verificering af mængden af hvidblikemballage på det danske marked

7 Emballageforsyning fordelt på varegrupper

I forlængelse emballageforsyningsopgørelsen for år 2000 er der foretaget en fordeling af det samlede emballageforbrug ud på de 10.300 varepositioner, som der findes i Danmarks Statistiks vareforsyningsopgørelse. I modsætning til hovedopgørelsen kan man her slå den samlede anvendte emballagemængde til et konkret produkt op. Selv om der på en række punkter anvendes det samme datagrundlag som i hovedopgørelsen, er der nogle steder anvendt andre data, men der er i stor udstrækning tale om en ”matematisk” kalkulation. Når man summerer data over hvidblikemballagemængderne op efter denne metode, kommer man til et andet resultat end ved hovedopgørelsesmetoden. I fasen er der foretaget et yderligere check af hvidblikemballagedatamængderne fra den ”nye emballageopgørelsesmetode”.

I alt er der identificeret 932 varepositioner, som indeholder hvidblik. Gennem denne indgang til emballageforsyningsmængden kommer man frem til følgende data om hvidblikemballage-anvendelsen i Danmark:



Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 8‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 8‘‘

Som et check på disse data er der foretaget en sortering på de varepositioner, hvor de største mængder hvidblik findes. På basis heraf er der foretaget en yderligere kvalitetssikring af de data, der indgår her. Denne gennemgang har resulteret i, at data for en række varepositioner er blevet justeret. Endelig skal det nævnes, at basisdata for år 2001 er mere gennembearbejdet, således at der her fremkommer mere præcise tal. Dette hænger bl.a. sammen med at opgørelsesformen har været ny.

Eftersom datagrundlaget for år 2001 er færdigbearbejdet skal der henvises til opgørelsen fra dette år.

På basis af oplysningerne kan der foretages en listning af emballagemængderne fordelt på varegrupper.

Af nedenstående liste ses fordelingen af salgsemballager:


Tabel 9
Klik på billedet for at se html-version af "Tabel 9".

Af nedenstående liste ses fordelingen på transportemballager:


tabel 10
Klik på billedet for at se html-version af "tabel 10".

Transportemballager er i denne forbindelse defineret som emballager med et rumindhold på over 20 liter. Bl.a. kan nævnes, at maling og lak til industri-lakering typisk leveres i metaltromler, som indeholder omkring 200 liter. Ellers er det f.eks. spande i størrelsen 20-25 liter, som bruges til forskellige kemiske produkter og herunder f.eks. også maling f.eks. skibsmaling.

Til en række emballageanvendelser er fordelingen mellem hvidblik og andre emballagematerialer afgørende. Først og fremmest kan der ske en substitution over til andre metalemballager end hvidblik – her tænkes først og fremmest på aluminium. Men for visse produktgrupper kan der også ske en substitution over til plastemballager – et godt eksempel på en sådan substitution er maling. Det er derfor afgørende for statistikken, at den vurderede fordeling mellem de aktuelle emballagematerialer er nogenlunde korrekt.