Gennemgang af miljøreguleringen med fokus på sundhedsaspekterne

Forord

I de seneste år har der været stigende fokus på sammenhængen mellem miljø og sundhed. OECD anslog således i ‘Environmental Outlook‘, 2001 , at 2 – 5% af alle sygdomme i den rige del af OECD er miljørelaterede.

I 2001 udgav Miljøstyrelsen en engelsk rapport om miljøreguleringen i Danmark. Rapporten blev udarbejdet til inspiration for de øst- og centraleuropæiske lande. Formålet med rapporten var at sætte øget fokus på sundhedsaspekterne i miljøreguleringen, og at give en god og sammenhængende beskrivelse af metoder i miljøreguleringen.

Efterfølgende har Miljøstyrelsen udarbejdet denne danske version af rapporten. Rapporten er blevet ajourført og fagligt bearbejdet for at tilgodese de danske målgrupper: centrale og decentrale myndigheder, embedslæger, konsulentbranchen, branceorganisationer og større virksomheder.

Regeringen udsendte i juni 2003 strategien ”Miljø og sundhed hænger sammen” som beskriver rammerne for den fremtidige indsats på området. Miljøstyrelsen udgav i forbindelse med høringen af strategien en baggrundsrapport om status på området omfattende alle relevante ministerområder.

Hensigten med denne rapport, som er udarbejdet inden strategien, er at give en generel introduktion til Miljøministeriets regulering af miljøfaktorer der kan påvirke sundheden negativt. Rapporten beskæftiger sig påvirkningen fra og reguleringen af luft, jord, drikkevand, badevand, svømmebassiner, kemiske stoffer, spildevand, affald og støj.

Rapporten har karakter af en håndbog, som kan bruges som opslagsværk.