Muligheder for forebyggelse og alternativ bekæmpelse inden for gartneri og frugtavl

Sammendrag

Nærværende slutrapport i projektet ”Vurdering af muligheder for forebyggelse og alternativ bekæmpelse i gartneri og frugtavl”, finansieret af Miljøstyrelsen, er udarbejdet til brug for Kirsten Jensen udvalgets analyse af konsekvenserne af en nedsat pesticidanvendelse indenfor gartneri og frugtavl.

Formålet med projektet har været at foretage dels en miljøvurdering af pesticidanvendelsen fra gartneri og frugtavl, samt en analyse af, hvilke alternative forebyggelses- og bekæmpelsesmetoder, der er dokumenteret, samt vurdere konsekvenserne af at bruge alternative metoder i forhold til pesticider. Formålet var derudover at beskrive behovet for forskning og udvikling af alternative metoder, herunder at kortlægge den igangværende offentlige forskning indenfor området.

Rapporten er en opsummering af den indsamlede viden, som er detaljeret beskrevet i 4 selvstændige rapporter vedlagt som bilag 1-4. Disse 4 rapporter danner grundlaget for den vurdering af behovet for forskning og udvikling af alternative metoder med det overordnede formål at reducere pesticidforbruget, som fremgår af nærværende rapport. Samtidig blev der som grundlag for vurderingerne af forskningsbehov foretaget en kortlægning af den igangværende offentlige forskning i DK indenfor området ved hjælp af spørgeskemaer til relevante institutioner. I vurderingen af det fremtidige forskningsbehov blev områder prioriteret, hvor der må forventes at kunne opnås størst reduktion i pesticidanvendelsen.