Værdisætning af pesticidanvendelsens natur- og miljøeffekter. Bilagsrapport

Krav til studieprojektet med henblik på at udføre benefit transfer

Opsamling på kriterier ift. pilotstudiet
Konkrete anvisninger til pilotstudiet

Der er nævnt enkelte kriterier i kapitel 3. I dette kapitel anvendes disse kriterier som udgangspunkt for en diskussion af udformningen af studieprojektet (pilotprojektet) for at det evt. kan være egnet til benefit transfer.

Opsamling på kriterier ift. pilotstudiet

1. Det overordnede krav er, at studieprojektet skal være udført med en adækvat metode og under hensyn til økonomisk teori. Med andre ord skal metoden være velegnet – forskelle i spørgeteknik mv. kan give bias. Ved anvendelsen af contingent ranking metoden er det søgt at opfylde dette krav.

2. Som led i modelleringen skal betalingsviljen eller substitutionsforholdet beskrives som funktion af de variable der er relevante i netop dette projekt. Om disse variable også er relevante i forbindelse med benefit transfer til andre områder må bero på en konkret vurdering af områderne og af populationerne.

3.Miljøkvalitet og andre karakteristika ved studieområdet skal beskrives. Herunder skal miljøgodet defineres entydigt mht. de benefits der er knyttet til projektet, bl.a. for at undgå dobbelt opgørelse.

Det er med andre ord væsentligt, at beskrive alle benefits ved det undersøgte miljøgode, selv om selv om ikke alle benefits ved et miljøprojekt forklares for respondenterne. Hvis en miljømæssig dyrkning af randzoner fx medfører flere arter af vilde planter bør dette beskrives som del af studieprojektet, selv om respondenterne i studieprojektet ikke er blevet oplyst herom.

4. Ligeledes skal interessenter, brugere, population være entydigt beskrevet, og det skal vurderes om benefits knytter sig til bestemte dele af befolkningen? Kan det fx tænkes, at der er forskelle i land- og bybefolkningens betalingsvilje for projekterne? Konkret skal størrelsen på samplet for primærundersøgelsen, svarprocenten og tidspunktet for primærundersøgelsen beskrives. Herunder skal der angives om grunddata for undersøgelsen kommer fra et lokalt område eller er mere generelle data, om respondenterne er repræsentativt fordelt og hvilke data der er om respondenterne – og om disse parametre indgår i benefit funktionen.

5. Brugere og interessenter skal involveres i evt. aggregering med spørgsmål om værdi, herunder undersøge evt. marginalt aftagende værdi.

Konkrete anvisninger til pilotstudiet

Som nævnt skal al relevant information beskrives, selv om ikke respondenterne er præsenteret for denne information, fx om benefits ved miljøgodet. I pilotprojektet har vi set at en miljømæssig dyrkning af randzoner med nedsat gødskning og pesticidtilførsel både medfører konsekvenser for vilde planter og insekter, og alle oplysninger er ikke præsenteret for respondenterne. Det skyldes, at de mest forståelige konsekvenser skulle præsenteres i et så enkelt set up som muligt, hvilket også gør undersøgelsen bedre egnet til benefit transfer end hvis attributterne var meget komplekse.

Generaliserbarheden af de naturvidenskabelige data om effekterne og miljøkvaliteten skal præsenteres, evt. med sandsynlighedsfordelinger på hvorvidt miljøkvaliteten kan opnås generelt, eller kun under visse betingelser.

Endvidere er det væsentligt at gøre rede for antal respondenter og spørgemetode, svarprocenten og tidspunktet for primærundersøgelsen. I og med at det er et pilotstudie er samplet forholdsvis beskedent, og dette kan virke forhindrende for benefit transfer fra undersøgelsen. eller en ringe svarprocent kan føre til at en undersøgelse bør forkastes som grundlag for benefit transfer, ligesom alderen på primærstudiet også kan spille ind. Endvidere skal der vurderes om grunddata for undersøgelsen kommer fra et lokalt område eller er mere generelle data, om respondenterne er repræsentativt fordelt og hvilke data der er om respondenterne – og om disse parametre indgår i benefit funktionen.

Som nævnt kan benefit transfer testes ved at overføre benefitfunktioner mellem områder, men også mellem populationer, og over tid. I pilotptojektet vedrørende randzoner, jf. Schou et al 2002, er det ikke muligt at overføre til andre områder, men undersøgelsen er lagt op så det er muligt at teste benefit transfer ved at overføre funktionen mellem populationer. Konkret er det lagt op hertil ved at der er spurgt om respondenterne bor i en mindre by/på landet, eller i større byer (over og under 3000 indbyggere). Benefit transfer mellem disse populationer kan testes ved at se om parameterestimater vil være de samme for de to populationer. Dog er det ikke ressourcer hertil indenfor det pågældende pilotstudie, men opgaven er evt. relevant at udføre på et senere tidspunkt.