Handskers beskyttelsesevne ved arbejde med pesticider i jordbrugene, samt modeller for håndeksponering

5 Perspektivering

Konklusionerne kan anvendes som redskab i risikovurderingen ved arbejde med pesticider i dansk jordbrug og jordbrug som kan sammenlignes hermed. Resultaterne reflekterer praksis i dansk jordbrug i forhold til de eksponeringsmodeller og værdier for handskebeskyttelse som i øvrigt er til rådighed, og ikke er frembragt under danske forhold.

Den foreliggende rapport belyser kun handskers beskyttelsesevne som værnemiddel. Håndeksponering er langt den vigtigste indgang til eksponering af sprøjtemandskab og re-entryarbejdere, men beskyttelsesevnen for almindeligt arbejdsbeklædning og sikkerhedsbeklædning under praktiske forhold er stadig efterlyst. Dette område er ved at blive undersøgt af Danmarks JordbrugsForskning i Flakkebjerg.

Mulighederne for at vurdere handskers beskyttelsesevne er i høj grad betinget af at der foreligger undersøgelser over de enkelte pesticiders indtrængning i handskematerialet. Disse oplysningers forekomst er tilfældig og ikke et krav ved registreringsprocessen, hvilket ville være til stor hjælp i valg af handsketyper. Uden disse oplysninger er anbefaling om brug af handsker af begrænset værdi.

Rapporten indeholder i forhold til Miljøstyrelsens nuværende praksis nye oplysninger vedrørende beskyttelseshandskers effektivitet. Miljøstyrelsen anvender en handskebeskyttelse på 50%. Ved at anvende eksempelvis en 95% beskyttelse, øges beskyttelsesfaktoren (0,5/0,05) = 10 gange i forhold til den anvendte faktor på 50%

Desuden viser eksponeringsmodellen for især fyldning af tank i landbrug, at eksponeringen af sprøjtemandskab er ca. 4 gange lavere end den eksponeringsmodel (EUROPOEM) som sandsynligvis vil blive anvendt i trin 1 af risikovurderingen for medlemsstater i EU i fremtiden. Dette burde få indflydelse på dansk praksis på dette område.