Handskers beskyttelsesevne ved arbejde med pesticider i jordbrugene, samt modeller for håndeksponering

4 Konklusioner

4.1 Beskyttelse ved brug af handsker
      4.1.1 Nitrilhandsker
      4.1.2 Latex- og letnitrilhandsker
4.2 Eksponeringsmodeller
      4.2.1 Landbrug
      4.2.2 Væksthuse

Problemformuleringens spørgsmål kan således besvares som følgende:

4.1 Beskyttelse ved brug af handsker

4.1.1 Nitrilhandsker

4.1.1.1 Ved potentiel eksponering 50 µg < 1 mg
For fyldning af tank i landbrug samt fyldning af tank og efterfølgende udsprøjtning i væksthus er beskyttelsesevnen 92%

4.1.1.2 Ved potentiel eksponering 1 mg < 45 mg
For fyldning af tank i landbrug samt fyldning af tank og efterfølgende udsprøjtning i væksthus er beskyttelsesevnen 97%

4.1.1.3 For udsprøjtning i landbrug
Datamaterialet er usikkert her, men ved potentiel eksponering op til 1 mg kan anvendes en beskyttelsesevne på 80%. (Den højeste potentielle eksponering i dette scenarium, 1.493 µg, anses i denne forbindelse at være en outlier grundet en høj beskyttelsesevne, > 99%, for dette datapunkt)

4.1.1.4 Bemærkninger til konklusionerne
Handskeskift nedsætter den funktionelle beskyttelse af handsken, da den bare hånd ved handskeskiftet berører handskens yderside.

De forskellige beskyttelsesevner angivet for de forskellige arbejdsprocesser, har især årsag i at der her forekommer forskellige niveauer for potentiel eksponering.

De angivne beskyttelsesevner er ”worst case” da afskylning af handskerne i landbrugsscenarierne ikke var tilladt i forsøgene. Desuden forekom prøver hvor den aktuelle eksponering ikke kunne kvantificeres og blev ansat til detektionsgrænsen. Endelig vurderes at gennembrud ikke er forekommet i handskerne, men at en lukning af handskeindgang for eksempel ved at bære handsken under arbejdsbeklædning, vil forbedre beskyttelsesevnen.

Nitrilhandskens beskyttelsesevner for de pågældende arbejdsprocesser er fundet under forsøgsbetingelser som er angivet i tabellerne 2.2.1-1 og –2 samt tabel 2.2.2.1-1. Ved en risikovurdering skal det sikres at den potentielle eksponering ligger inden for det angivne område, når de angivne beskyttelsesevner anvendes. Sandsynligvis er den procentuelle beskyttelsesevne bedre ved potentielle eksponeringer >45 mg, men dette er ikke dokumenteret i denne rapport.

Denne rapport giver ikke grundlag for at anbefale anvendelse af bomuldshandsker under beskyttelseshandsken, men forfatterne vil anbefale en sådan anvendelse alligevel. Det er vores vurdering at dette vil medvirke til at forøge beskyttelsen af sprøjtemandskabet. Bomuldshandskerne anbefales at blive udskiftet efter en halv arbejdsdag.

Det er vores anbefaling at vanen med at skylle handskerne med rent vand efter fyldning af tank, bliver almindelig udbredt.

Det er en begrænsning for konklusionerne at der anvendes et par nye beskyttelseshandsker ved påbegyndelse af det daglige sprøjtearbejde. De målte kontamineringer på indersiden af beskyttelseshandskerne vil sandsynligvis akkumuleres med tiden, og give en falsk tryghed.

Det er en begrænsning for konklusionerne at kun Amistar har været i forsøg. Materialetest for disse handsker, eller tilsvarende handsker, burde følge enhver ansøgning om registrering af pesticider hvor brug af handsker bliver nødvendigt.

4.1.2 Latex- og letnitrilhandsker

Let nitrilhandsker beskyttede forsøgspersonerne ved re-entryarbejde med azoxystrobinbehandlede planter ca. 4% bedre end latexhandsker.

Denne forskel forklares udelukkende ved gennembrud af azoxystrobin i latexhandskerne.

Let nitrilhandsken havde en beskyttelsesevne på 97%
Latexhandsken havde en beskyttelsesevne på 93%

De anførte beskyttelsesevner er målt efter en arbejdsperiode på 2 timer.

Der kunne kun måles gennembrud af azoxystrobin i latexhandsken. Alene gennembruddet var årsag til latexhandskens dårligere beskyttelsesevne.

Latexhandsken havde en ringere fysisk stabilitet end let nitrilhandsken.

Resultaterne tyder på at den eneste kontaminering af hænderne som foregår ved brug af let nitrilhandsker som engangshandsker indenfor en periode på 2 timer, sker ved aftagning. Derfor anbefales omhyggelighed ved aftagning.

Anbefales handsker til anvendelse i re-entryarbejde, burde disse være undersøgt for gennembrud af det aktuelle pesticid.

4.2 Eksponeringsmodeller

4.2.1 Landbrug

4.2.1.1 Fyldning af tank
Eksponeringsmodel for håndeksponering ved fyldning af tank med hydraulisk bomsprøjte i landbruget er beregnet for både potentiel eksponering og aktuel eksponering:

Potentiel eksponering: 5 mg/kg akt. st. håndteret
Aktuel eksponering: 0,1 mg/kg akt. st. håndteret

4.2.1.2 Udsprøjtning
Eksponeringsmodel for håndeksponering ved udsprøjtning med hydraulisk bomsprøjte i landbruget er beregnet for både potentiel eksponering og aktuel eksponering:

Potentiel eksponering: 0,15 mg/kg akt. st. håndteret
Aktuel eksponering: 0,015 mg/kg akt. st. håndteret

Den potentielle eksponering er beregnet på grundlag af eksponering på nitrilhandsker båret uden på bomuldshandsker. Nitrilhandsker har en større overflade end den bare hånd.

Det har ikke været tilladt at skylle beskyttelseshandskerne under forsøget, men våde beskyttelseshandsker er forekommet under fyldning af tanken med vand. Herved er eksponeringen sandsynligvis reduceret, hvilket på den anden side også ville være tilfældet hvis handsker ikke blev båret.

Den aktuelle eksponering er den faktiske eksponering som anses for at have nået håndoverfladen under beskyttelseshandsken. Eksponeringsmodellen som anvender den aktuelle eksponering som grundlag, må således betragtes som den mindst fejlbehæftede.

TK for ”inspektion i marken” er beregnet for en kornafgrøde til 1.500 cm2/t.

4.2.2 Væksthuse

4.2.2.1 Fyldning og udsprøjtning af pesticider
Eksponeringsmodel for håndeksponering ved fyldning af tank og udsprøjtning med håndholdt sprøjte i væksthuse, er beregnet for både potentiel eksponering og aktuel eksponering:

Potentiel eksponering: 25 mg/kg akt. st. håndteret
Aktuel eksponering: 0,7 mg/kg akt. st. håndteret

Den potentielle eksponering er beregnet på grundlag af eksponering på nitrilhandsker båret uden på bomuldshandsker. Nitrilhandsker har en større overflade end den bare hånd.

Våde beskyttelseshandsker er almindeligt ved dette scenarium hvor sprøjtemandskabet ofte slæber op til 50 meter våd fødeslange efter sig i væksthuset. Herved er eksponeringen sandsynligvis reduceret, hvilket på den anden side også ville være tilfældet hvis handsker ikke blev båret.

Den aktuelle eksponering er den faktiske eksponering som anses for at have nået håndoverfladen under beskyttelseshandsken. Eksponeringsmodellen som anvender den aktuelle eksponering som grundlag og må således betragtes som den mindst fejlbehæftede.

4.2.2.2 Re-entry
DFR
1-døgns DFR-værdier efter sprøjtning med azoxystrobin på potteplanter og agurker er fundet at være i overensstemmelse med samme værdier i EUROPOEM II’s DFR-model.

1-døgns værdierne varierede fra 0,17 – 3,35 µg/cm2*kg akt. st./ha og med en 90% fraktil på 2,98 µg/cm2*kg akt. st./ha.

TK
TK’er for arbejdsprocesser i 15 potteplante- og agurkgartnerier er fundet for håndsekponering. Arbejdsprocesserne har især været stiklingearbejde, kulturpleje og pakning samt plukning af agurker.

TK var fra 19 – 6.606 cm2/t og med en 75% fraktil på 1.003 cm2/t, samt en MVUE på 924 cm2/t.