Vandværkssamarbejde mellem private vandforsyninger

Bilag C: Region Nord – Morsø Kommune

Der er 37 mindre private vandværker på Mors, der samlet har en indvindingstilladelse på 1.1 mio. m3 vand om året, og et enkelt kommunalt vandværk, der har en indvindingstilladelse 1,7 mio. m3 vand.

Morsø Kommune blev valgt af Region Nord, fordi det er en stor kommune med mange mindre vandværker, der ikke tidligere har haft tradition for fælles vandværksmøder, samarbejde og kontaktudvalg.

Morsø Kommune er desuden kendetegnet ved, at øen har en stor og intensiv landbrugsproduktion med en høj koncentration af husdyr med deraf følgende høje priser på landbrugsjorden.

Som følge af, at Region Nord igennem de seneste år har opnået mange erfaringer med at oprette kontaktudvalg i andre kommuner blev det besluttet, at Region Nord i samarbejde med Dansk Vand og Naturcenter (DVN) selv skulle stå for at gennemføre projektet på Mors, samt at der skulle nedsættes en styregruppe med deltagelse af FVDs sekretariat.

Møderne på Mors kom således til at indgå i det samlede projekt som en form for pilotprojekt med udarbejdelse af kompendie (bilag A) og diverse bilagsmateriale i et ringbind, der efterfølgende blev tilpasset til møderækken i de øvrige 4 regioner.

Som følge af de mange vandværker på Mors blev det desuden besluttet, at vandværkerne kun kunne deltage med 2 personer fra hvert vandværk i de indledende møder, og med mere end 80 deltagere kom mødeformen her i højere grad til at forløbe som et kursus med foredrag om aktuelle emner, end det var tilfældet i de øvrige regioner.

1. møde:
Det første møde på Mors blev afholdt den 14. maj 2002 med deltagelse af 84 deltagere fra de 38 vandværker samt kommunens sagsbehandler og 4 repræsentanter fra hhv. Region Nord og FVD.

På mødet begyndte formanden for Region Nord med en gennemgang af hele projektet og de fordele vandværkerne på Mors kan opnå, som følge af et samarbejde om forskellige arbejdsopgaver mv.

Derefter var der et indlæg ved DVN, der orienterede om vandværkernes indvindingsområder, utætte boringer, levetidsforlængelse mv., og fordele ved at få udarbejdet en tilstandsrapport for vandværket.

Som afslutning havde Region Nord et indlæg om etablering af kontaktudvalg, hvorefter mødet blev afsluttet med diskussion.

2. møde:
På det andet møde den 17. juni blev vandværkerne orienteret om kommune- og regionplanlægningen, og de muligheder vandværkerne har for at samarbejde om f.eks. fælles vandanalyser, drift- og administration mv. Derudover var der en generel orientering om Vandværkets Styring.

Derefter blev der orienteret om vandværkernes muligheder for at etablere et samarbejde imellem vandværker og landbruget, der bl.a. kan synliggøre over for vandværkets forbrugere, hvorledes arealerne omkring vandværkernes boringer bliver dyrket.

På mødet deltog desuden formanden for Morsø Landboforening, der tidligere har arrangeret et møde i Landboforeningen om grundvandsbeskyttelse.

Som afslutning på mødet blev det besluttet, at Morsø kommune som følge af de mange vandværker skulle opdeles i mindre områder, der hver især skulle oprette en lokal erfa-gruppe.

Derudover blev det besluttet at arbejde videre med emner som vandværkernes forsikringsforhold, fælles indkøb, vandanalyser, nabohjælp, beredskabsplaner, og udveksling af praktiske erfaringer mv., samt at indlede et nærmere samarbejde med landboforeningerne, hvis formand også blev indbudt til at deltage i det næste møde.

3. møde:
Det tredje møde blev afholdt den 30. september, hvor vandværkerne blev enige om opdelingen af Mors i fem mindre områder, hvor vandværkerne selv skulle være ansvarlige for at oprette erfa-grupper og selv indkalde til det første møde samt aftale, hvilke emner de enkelte erfa-grupper skal arbejde videre med lokalt.

Der var desuden et indlæg fra Steins Laboratorium om den nye tilsynsbekendtgørelse nr. 871 af 21. september 2001 og de nye analyser mv. der fremover skal udtages af vandet fra hhv. boringer, vandværk, ledningsnet og hos forbrugerne.

Som afslutning på mødet blev det besluttet, at oprette et kontaktudvalg, der skal bestå af 1 – 2 medlemmer fra hver af de fem erfa-grupper, der blev oprettet på øen.

Det første møde i kontaktudvalget på Mors blev afholdt den 4. december, dvs. efter at alle de lokale erfa-grupper havde afholdt møder lokalt. På mødet blev det bl.a. besluttet at tilbyde formanden for såvel Morsø Landboforening og Familielandbruget en fast plads i kontaktudvalget, således at kontaktudvalget fremover vil bestå af i alt 7 medlemmer.

På mødet blev kontaktudvalget enige om fremover at arbejde videre med følgende opgaver:

1. Udvalget skal være et politisk debatforum ved vedtagelse af indsatsplaner m. v.
2. Udvalget kan formidle viden til vandværksbestyrelser og forbrugere om kortlægning, indsatsplaner m.v.
3. Udvalget kan være vandværkernes talerør over for amtet i forbindelse med indsatsplaner.
4. Udvalget kan forbedre kommunikationen mellem vandværkernes repræsentant i koordinationsforum og vandværker.
5. Udvalget kan afholde temaaftener for forbrugere om vand og andre aktuelle emner i lokalområdet.
6. Udvalget bør deltage aktivt i debatten om etablering af nedsivningsanlæg i indvindingsoplande til vandboringer.
7. Hvor meget kompetence udvalget får, vil afhænge af, hvor meget vandværkernes bestyrelser vil delegere ud til kontaktudvalget.

4. møde
Det 4. møde blev afholdt den 17. februar 2003 med 60 deltagere fra hovedparten af øens vandværker.

På mødet præsenterede kontaktudvalget et nyt projekt - Vandværker og mennesker i centrum - der skal gennemføres i samarbejde med landbruget. Projektet har bl.a. til formål at synliggøre og dokumentere forholdene på det enkelte vandværk og på landbrugsarealerne omkring vandværkets boringer, og dermed få større indflydelse på de fremtidige beslutninger i amtet om den nødvendige beskyttelse og udnyttelse af grundvandets på Mors.

Som en del af projektet skal de vandværker, der vælger at være med i projektet, gennemgå vandværkets boringer og udstyr og selv udarbejde en tilstandsrapport og handlingsplan, så der er et bedre overblik over vandværkets behov for renovering og dermed de fremtidige muligheder for at producere rent drikkevand.

Derudover skal det være muligt for at alle interesserede at følge udviklingen af drikkevandets kvalitet og indhold af forskellige parametre ved at gå direkte ind på vandværkets hjemmeside, hvor alle relevante analyseresultater mv. skal vises i form af kurver over en længere periode.

Fra landbrugets side skal projektet dokumentere og synliggøre de dyrkningsmæssige forhold på de landbrugsejendomme, der er beliggende i vandværkernes indvindingsområder. Det kan f.eks. være i form af et oversigtskort på vandværkets hjemmeside, der er i stand til at vise forbrugerne, hvilken indflydelse landbrugets sædskifte- og gødningsplan vil have på grundvandets kvalitet.

Projektet - der stadig er under udvikling - kræver således forsat udvikling af det nødvendige EDB værktøj, således at vandværkernes analyseresultater direkte kan indlæses på vandværkets hjemmeside, og tilsvarende mht. til oplysninger om de enkelte landbrugs sædskifte- og gødningsplaner.

Efter mødet den 19. februar 2003 skal de enkelte erfa-grupper nu diskutere, hvilke vandværker der vil være med i projektet, hvorefter Landboforeningen vil indkalde vandværkerne til det næste møde

Derudover blev det vedtaget, at kontaktudvalget skal arbejde videre med fælles vandanalyser og tage kontakt til flere analyselaboratorier for at indhente fælles tilbud for alle vandværker på Mors.