Revision af EU's badevandsdirektiv

Forord

Det gældende EU-badevandsdirektiv fra 1976 har været under revision siden starten af 1990’erne. Allerede i 1994 blev der fremlagt et forslag til et nyt direktiv. Der kunne dog ikke opnås enighed om forslaget, som blev henlagt. I mellemtiden har WHO udarbejdet udkast til retningslinier for administration af ‘rekreative vande‘. Inspireret af WHO har Kommissionen i slutningen af 2000 udsendt en meddelelse med sine tanker vedrørende udarbejdelsen af en ny badevandspolitik. Meddelelsen blev fulgt op af en 2 dages konference i forbindelse med den ‘Grønne uge‘ i Italien i foråret 2001, hvor alle interesserede kunne bidrage. På grundlag af de indkomne kommentarer og medlemslandenes respons blev der udarbejdet et endeligt forslag til nyt Badevandsdirektiv, som forelå i slutningen af 2002. Direktivet forventes vedtaget i 2003.

Det nye direktivforslag bygger på 3 grundlæggende principper:

  • Der vil blive fastlagt ambitiøse og retsligt bindende normer for badevandskvaliteten.
  • Forvaltning af badevandskvaliteten bliver ikke blot et spørgsmål om kvalitetsovervågning. Der skal også træffes foranstaltninger for at bevare eller forbedre badevandskvaliteten.
  • Offentligheden skal informeres, så de badende kan træffe et velinformeret valg. Forudsigelser af badevandskvaliteten er ønskelig.

Komissionens meddelelse fra slutningen af 2000 var basis for dette projekt. I forbindelse med udgivelse af det endelige direktivforslag i oktober 2002 er rapporten revideret således, at den forholder sig til de nyeste krav og retningslinier.