Revision af EU's badevandsdirektiv

5 Konsekvens af ændringer

Som nævnt i kapitel 3 skal grænseværdierne sammenlignes med 95-percentilen af analyseresultaterne. Tabel 5.1 viser en beregning af alle 95-percentilerne for de undersøgte strande. Endvidere er det for hver parameter/analysemetode angivet hvor mange af de 10 strande, der opfylder de gældende krav og de foreslåede kvalitetskriterier. Der gøres opmærksom på, at direktivforslaget foreskriver, at den statistiske vurdering skal foretages på data over tre sæsoner, mens der her kun er vurderet data, der er indsamlet over én sæson. 


Tabel 5.1: 95-percentiler for analyseresultater på alle stationer, der indgår i undersøgelsen, samt angivelse af antallet af lokaliteter, der overholder kvalitetskriterier for de forskellige parametre.
Tabel 5.1: 95-percentiler for analyseresultater på alle stationer, der indgår i undersøgelsen, samt angivelse af antallet af lokaliteter, der overholder kvalitetskriterier for de forskellige parametre.

En sammenligning af 95-percentilerne i tabel 5.1 med de gældende danske grænseværdier viser, at 9 ud af de 10 lokaliteter overholder kravet.

Hvis direktivforslagets kriterier vedtages, vil der være 7 lokaliteter, der opfylder kriterierne for ’god kvalitet’, hvis der anvendes filtreringsmetoder, mens kun 4 lokaliteter vil opfylde kriterierne, hvis der anvendes mini-MPN-metoder. Der vil være 4 lokaliteter, der overholder kriterierne for ’udmærket kvalitet’, hvis der anvendes filtreringsmetoder, mens kun 2 af lokaliteterne vil opfylde kriterierne, hvis der anvendes mini-MPN-metoder. Det betyder, at gennemførelse af direktivforslaget vil medføre, at en del af de ti strande ikke længere vil opfylde kvalitetskriterierne. Endvidere tyder det på, at indførelse af mini-MPN-metoder yderligere vil forstærke den effekt.

I forhold til kriterierne for ’god kvalitet’ er der fuld overensstemmelse mellem resultaterne for Enterokokker og E. coli, når der anvendes filtreringsmetoder. Når der anvendes mini-MPN, vil Munkholmbroen og Højstrup Feriekoloni kun opfylde kriteriet for Enterokokker. Omvendt vil alle lokaliteter, der opfylder kriteriet for E. coli, også opfylde kravet for Enterokokker. Det betyder, at inddragelse af Enterokokker i overvågningen af de ti strande ikke har betydning for opfyldelse af kriterierne for ’god kvalitet’.

I forhold til kriterierne for ’udmærket kvalitet’ er der ikke fuld overensstemmelse. For filtreringsmetoden opfylder Maribo Sø og V. Flagstang G7 kun kriterierne for E. coli., mens Højstrup Feriekoloni kun opfylder kriterierne for Enterokokker. For mini-MPN-metoden opfylder Maribo Sø og Munkholmbroen kun kriterierne for Enterokokker. Omvendt vil alle lokaliteter, der opfylder kriterierne for E. coli, også opfylde kriterierne for Enterokokker. Det betyder, at inddragelse af Enterokokker i overvågningen af de ti strande har betydning for opfyldelse af kriterierne for ’udmærket kvalitet’.