Vurdering af konsekvenser af forslaget til nyt badevandsdirektiv fra EU, dateret 24.10.2002

Forord

Nærværende rapport belyser konsekvenserne med hensyn til antal forkastede badevandsstationer i udvalgte danske amter, hvis det seneste udkast til badevandsdirektiv fra EU gennemføres (udkast af 24. oktober 2002). Konsekvenserne sammenholdes med konsekvenserne ved anvendelse af den gældende danske kontrolmetode som beskrevet i Miljøstyrelsens vejledning fra 1985 om kontrol med badevand. Endvidere vurderes konsekvenserne af varianter af ovenstående, for at belyse effekten af at ændre på forskellige dele af vurderingskriterierne i udkastet til direktivet.

Desuden analyseres historiske badevandsanalyser for at finde betydende årsager til høje forekomster af termotolerante coliforme bakterier i badevandsprøver i Danmark. Formålet med analyserne er at kvantificere de enkelte årsagers betydning for badevandskvaliteten. Derved fås et redskab til en mere målrettet indsats for forbedring af badevandskvaliteten samt et redskab til eventuel naturlig forklaring af et højt indhold af fækale bakterier, selvom der ved lokaliteten ikke burde være påvirkning fra faste spildevands eller regnvandsudledninger.

Analyserne baserer sig på badevandsdata for udvalgte lokaliteter i perioden 1995-2001. Hyppigheden af høje forekomster er baseret på prøver fra udvalgte stationer i Frederiksborg Amt, Fyns Amt, Bornholms Amt og Nordjyllands Amt, mens modellen der beskriver forskellige påvirkningers betydning er opstillet på grundlag af måledata fra Frederiksborg Amt.

Rapporten er udarbejdet af Karsten Arnbjerg, Linda Hansen og Arne B. Hasling, COWI. Endvidere har Steffen Brøcher-Jensen og Carsten Jürgensen, COWI, bidraget med modellering af hhv. forekomster af fugle og beregning af fortyndingsdistancer.

Projektet har været udført i perioden juni - december 2002. Der har været nedsat følgende arbejdsgruppe:

  Linda Bagge, Miljøstyrelsen (formand)
  Line W Hollesen, Miljøstyrelsen
  Mogens Kaasgaard, Miljøstyrelsen
  Ole Mygind, Sundhedsstyrelsen
  Nils T D Christensen, Fyns Amt
  Frank Lambert, Kommunernes Landsforening(indtil 1. november)
  Camilla Rask, Kommunernes Landsforening(efter 1. november)
  Arne B Hasling, COWI
  Linda Hansen, COWI
  Karsten Arnbjerg, COWI (sekretær)

Der har i løbet af projektet været afholdt to møder, hvor følgegruppen har bidraget positivt til rapportens udformning og indhold. Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen.