Tungmetaller i affald

Forord

Det er Miljøstyrelsens strategi, at tungmetaller i videst muligt omfang skal genanvendes, eller at de, i de tilfælde hvor genanvendelse ikke vurderes at være hensigtsmæssig, bortskaffes som farligt affald. Grunden hertil er, at tungmetaller, hvis de ikke allerede under brug spredes til miljøet, før eller senere ender i affald og derfra i miljøet.

Som en konsekvens af Miljøstyrelsens politik på affaldsområdet er der for nogle af de væsentligste kilder til tungmetalholdigt affald udarbejdet bekendtgørelser, der regulerer håndteringen og bortskaffelsen af affaldet (bl.a. for visse batterier og elektronikaffald), mens der for andre affaldskategorier er etableret frivillige ordninger. Der er dog stadig tungmetalholdige affaldsprodukter, hvis håndtering ikke er reguleret, ligesom der stadig er brug for en indsats for at sikre, at de frivillige ordninger benyttes, og at affaldet faktisk håndteres i overensstemmelse med gældende regler.

Målgruppen for denne guide er primært affaldsselskaber og kommuner, herunder disse organisationers erhvervsaffaldskonsulenter og tilsynsmedarbejdere. Målgruppen er endvidere Miljøstyrelsen samt andre aktører i affaldssektoren.

Omkring 200 kommuner har blandt andet via deres affaldsselskaber etableret ordninger med erhvervsaffaldskonsulenter. Formålet med disse ordninger er - gennem vejledning og information - at øge genanvendelsen og at sørge for, at det miljøbelastende affald bliver indsamlet/håndteret på den mest hensigtsmæssige måde. Det har vist sig nødvendigt for såvel tilsynsmedarbejdere som erhvervsaffaldskonsulenter at få en større viden om bly, kviksølv, cadmium, kobber, chrom og nikkel i affald, så en styrket indsats over for sporing af de tungmetalholdige affaldsprodukter kan udføres med henblik på at få kanaliseret affaldet ad andre veje end de aktuelle.

Formålet med denne guide er at give læseren detaljerede oplysninger om kilder til tungmetalholdigt affald og anvisninger på, hvilke tiltag der kan gøres for at forbedre håndteringen af dette affald. Resultater fra dette og tidligere projekter kan benyttes ved udformning af kommunale affaldsregulativer. Fx ved præciseringer af de affaldsprodukter, der skal frasorteres og ved angivelse af de anlæg, hvor udvalgte affaldsprodukter skal behandles/bortskaffes. Endvidere kan ideerne i guiden bruges i forbindelse med etablering af nye ordninger. Endelig kan virksomheder/brancher, som frembringer tungmetalholdigt affald, have gavn at kende guidens indhold.

Udarbejdelsen af guiden har været fulgt af en følgegruppe med repræsentanter fra:

Miljøstyrelsen (formandskab)
Affaldsselskaber (I/S Vestforbrænding, AV Miljø, I/S Amagerforbrænding)
Affaldsteknisk Samarbejde
Gladsaxe og Herlev Kommuner
COWI A/S.

Arbejdsgruppen, der har forestået grundlaget for udarbejdelse af guiden, har bestået af:

COWI A/S Claus Dahl Thomsen, Carsten Lassen
I/S Vestforbrænding Benedikte Hauge
Gladsaxe Kommune Anne Lone Eriksen
Herlev Kommune Susanne Lindeneg

Projektresultaterne bygger på interviews og studier af affaldssammensætning og affaldshåndtering i 20 virksomheder, primært i Gladsaxe, Herlev og Frederiksberg kommuner samt sorteringsforsøg i udvalgte virksomheder.

Tre arbejdsnotater, som er udarbejdet i forbindelse med gennemførelsen af projektet, er udgivet som en selvstændig bilagsrapport. Her vil man kunne finde nærmere oplysninger om de gennemførte studier, forsøg, interviews, m.m.

Arbejdsgruppen vil gerne takke virksomhederne både for aktiv deltagelse ved ekstra sortering i forsøgsperioden og accept af de ulemper, det indebærer at modtage personer, som ikke har daglig gang på arbejdspladsen.