Tungmetaller i affald

3 Tungmetaller i husholdningsaffald

Husholdninger frembringer en lang række affaldsprodukter med et større eller mindre indhold af tungmetaller. Alle produkterne håndteres via de kommunale indsamlingsordninger, men afhængigt af fx produkternes størrelse (volumen) og eventuelle miljøskadelige karakter kan håndteringen af produkterne være henlagt til særlige ordninger. Eksempelvis skal trykimprægneret træ indsamles via storskraldsordningen, mens glødelamper skal bortskaffes via dagrenovationsordningen.

En del af de tungmetalholdige affaldsprodukter er hidtil håndteret via dagrenovationsordningen eller via storskraldsordningens brændbare fraktion, uden hensyntagen til disse produkters uheldige virkning på forbrændingsanlæggenes miljøpåvirkninger. I takt med øget fokus på tungmetallernes virkninger på restprodukterne og emissionerne vil der opstå behov for en præcisering af, hvilke affaldsprodukter de enkelte indsamlingsordninger kan/må omfatte.

Det er i denne sammenhæng væsentligt at holde sig for øje, at den enkelte husstand ikke nødvendigvis frembringer betydende mængder tungmetalholdige affaldsprodukter, men da det drejer sig om ”mange bække små” er det væsentligt at sikre, at flest mulige husstande inddrages i arbejdet med at frasortere produkter med tungmetalindhold. Dette kan opnås gennem grundig information til borgerne om de problemer, som tungmetallernes tilstedeværelse i affaldssystemet skaber. De fleste vil umiddelbart ikke forbinde den gamle gryde af rustfrit stål med farligt affald. Derudover skal der oplyses om troværdige løsninger på dette problem, således at borgerne kan få indtryk af, at deres aktive indsats vil nytte i forhold til forbedringer af miljøet.

Dagrenovation og storskrald kan i princippet indeholde næsten alle de tungmetalholdige produkter, der er nævnt i det foregående kapitel. Den følgende tabel indeholder en liste over tungmetalholdige produkter, der vil kunne ende i dagrenovation og storskrald, som føres til forbrændings- og deponeringsanlæg.

Byggematerialer er ikke taget med på listen. I forbindelse med "gør-det-selv"-opgaver i hjemmet vil der dog kunne håndteres alle former for tungmetalholdige byggematerialer. Byggematerialerne, der i afsnit 4.3 er opgjort for hver enkelt virksomhedstype, vil på den måde også kunne ende i dagrenovation eller storskrald. Da private håndterer byggematerialer i mindre omfang end håndværkere, vil der formentlig være større sandsynlighed for, at de tungmetalholdige materialer, som håndteres af private, ikke sendes til genvinding.


Tungmetalholdige affaldsprodukter i dagrenovation og storskrald håndteres til forbrændings- og deponeringsanlæg Ekskl. byggematerialer.
Tungmetalholdige affaldsprodukter i dagrenovation og storskrald håndteres til forbrændings- og deponeringsanlæg Ekskl. byggematerialer.

 Idékatalog

Frasortering af tungmetalholdige produkter, der ellers ville gå til forbrænding eller deponi, kan i praksis ske via en af de eksisterende indsamlingsordninger. Visse korrektioner skal der dog til:

  • Kommunen vurderer de eksisterende husstandsbaserede indsamlingsordninger, fx for storskrald eller farligt affald, med henblik på at undersøge mulighederne for at lade produkter med tungmetalindhold indgå i ordningen. Hvis dette viser sig muligt, revideres ordningerne mht. de affaldsprodukter, som ordningen skal omfatte, og borgerne informeres om den nye ordning.
  • Kommunen vurderer mulighederne for indlemmelse af produkter med tungmetalindhold i den lokale genbrugsstations eksisterende sorteringsmodel. Eventuelt ved at opstille nye containere til tungmetalholdige genstande.
  • Kommune, affaldsselskab og centrale myndigheder omdeler oplysning til borgere om problemerne med at have tungmetaller i affaldet og vejledninger for håndtering af disse affaldstyper.
  • Kommuner og affaldsselskaber kan på basis af oplysninger fra centrale myndigheder, forskningsinstitutioner og andre organisationer søge at påvirke borgere til at anvende alternative produkter, der ikke indeholder tungmetaller.