Forsøg med Bio-Gel/Bio-Vand rensning af olieforurenet jord

Forord

Miljøstyrelsen har siden 1996 støttet projekter, hvor forskellige teknologier til rensning af forurenet jord og grundvand er blevet afprøvet under danske forhold. I forbindelse med at Hvidovre Kommune i 2001 igangsatte en forsøgsrensning af olieforurenet moræneler ved tilsætning af Bio-Gel, har Miljøstyrelsen besluttet at yde støtte til supplerende monitering på oprensningsforløbet. Bio-Gelen, som i det foreliggende oprensningsprojekt blev erstattet af et andet ikke-geleret produkt, Bio-Vand, skulle leveres af teamProtection Nordic A/S (tPN). Det har været Miljøstyrelsens mål med projektet at tilvejebringe mest mulig viden om de processer, som aktiveres ved tilsætning af Bio-Gel til olieforurenet jord.

Da Miljøstyrelsen besluttede at yde støtte til dette Teknologiprojekt i november 2001 havde tPN planer om at gennemføre et laboratorieforsøg med tilsætning af Bio-Gel til olieforurenet jord. Resultaterne af disse forsøg skulle foreligge i foråret 2002, og det var meningen at resultaterne skulle indgå i en samlet vurdering af Bio-Gelens effekt på forurenet jord. Laboratorieforsøget skulle gennemføres på AUC og skulle bl.a. finansieres af Oliebranchens Miljøpulje. I løbet af foråret 2002 blev dette tilsagn om støtte imidlertid trukket tilbage, og laboratorieforsøget er derfor ikke blevet gennemført.

Projektforløbet er blevet fulgt af en styregruppe bestående af :

Akademiingeniør Inger Asp Fuglsang, Miljøstyrelsen
Forskningschef Bjørn K. Jensen, DHI - Institut for Vand og Miljø
Cand. Scient. Jørgen Mølgaard Christensen, teamProtection Nordic A/S
Civilingeniør Else Marie Jakobsen, Hvidovre Kommune
Civilingeniør Ole Stang, JORDoMILJØ A/S

Jørgen Mølgaard Christensen er i løbet af projektet blevet afløst af civilingeniør Helle Christiansen også fra teamProtection Nordic A/S Bjørn K. Jensen har fungeret som faglig sekretær for Miljøstyrelsen.

TeamProtection Nordic A/S har som entreprenør leveret bakterier og næringsstoffer til oprydningen og forestået injektionen i jorden. Jord Miljø A/S har som rådgiver for Hvidovre Kommune og Miljøstyrelsen tilrettelagt og gennemført moniteringsprogrammet, som er blevet finansieret af Teknologipuljen. Biologiske analyser af jordprøver er udført af DHI, Institut for Vand og Miljø, mens kemiske analyser af jord- og vandprøver er udført af A/S AnalyCen. Poreluftmålinger og diffusionsmålinger i jord er udført af CU Test and Development Ltd.