Dialog, netværksdannelse og erfaringsudveksling blandt virksomheder om LCA og miljøhensyn i produktudvikling.

1 Sammenfatning og konklusioner

1.1 Baggrund og formål
1.2 Projektet
1.3 Hovedkonklusioner
1.4 Projektresultater
1.5 Andre kilder

1.1 Baggrund og formål

Der har siden udviklingen af UMIP-konceptet været udtrykt ønske fra industriens side om redskaber til trinvist at kunne komme i gang med at arbejde med LCA uden at skulle begynde med at udarbejde en fuld LCA. Den fulde LCA har virket uoverskuelig for især mindre virksomheder.

Formålet med dette projekt har været at igangsætte LCA-processen i virksomheder af forskellig størrelse og kommende fra forskellige brancher.

LCA-processen skulle kunne igangsættes gennem etablering af et netværk af virksomheder, der har en interesse i at dele viden på dette område.

1.2 Projektet

Projektet blev påbegyndt i foråret 2001, hvor Rambøll og COWI foretog en fælles markedsføring af NETOP-LCA og muligheder for at deltage i en af de 3 typer af netværksgrupper.

Rambøll forestod driften af projektets specialist- og overbliksgruppe. COWI forestod tilsvarende driften af den strukturerede arbejdsgruppe.

Ved projektets start var det planen at de to delprojekter skulle afrapporteres samlet, men undervejs i arbejdet blev det aftalt mellem Miljøstyrelsen og Rambøll/COWI at delprojekterne skulle afrapporteres hver for sig, primært fordi Rambølls delprojekt forløber over ca. 3 år og COWIs over halvandet år. COWI afrapporterer således i efteråret 2002.

1.3 Hovedkonklusioner

I forlængelse af projektet kan følgende konkluderes:

  • Der er i den danske industri klart en interesse for at deltage i og få LCA-input fra netværk som den strukturerede arbejdsgruppe - som beskrevet i drejebogen7) . Efterspørgslen drejer sig især om overførelse af meget konkrete erfaringer med LCA-arbejde i virksomheder i og uden for netværket - men de praktiske erfaringer skal suppleres med den nødvendige teori. Den drivende kraft i dette er ønsket om at være på forkant med udviklingen på miljøområdet - især udviklingen af miljøvaredeklarationer og ikke krav fra de organer som certificerer virksomhedernes miljøledelsessystemer. Havde der været et pres fra disse organer, ville der være et betydeligt og konstant marked for etablering af strukturerede arbejdsgrupper inden for LCA-området.
  • Det er afgørende at tidsplanen for forløbet i arbejdsgruppen matcher virksomhedens tidsplan for miljøarbejdet. I de fleste tilfælde er virksomheden nemlig ikke interesseret i at ændre sin tidsplan. Dette komplicerer markedsføringen af netværkene, så der skal rettes henvendelse til op imod 50 virksomheder, før der identificeres 1 deltager i en netværksgruppe.
  • Virksomhederne er mere interesserede i store landsdækkende netværk med forskellige typer af virksomheder end netværk, der tager udgangspunkt i et afgrænset geografisk område.
  • Når en LCA-proces igangsættes i en virksomhed, opstår der ofte stor interesse for arbejdet i andre dele af organisationen end miljøafdelingen -her er der især tale om salgsfunktionen. MEKA-skemaet vurderes således at kunne give virksomhederne en forbedret konkurrencekraft. MEKA-skemaet kan således være forløberen for udarbejdelse af en miljøvaredeklaration.
  • SWOT-analysen betragtes som et nyttigt værktøj, der kan anvendes i andre dele af virksomhedernes miljøarbejde.
  • Virksomheder kan bruge den strukturerede arbejdsgruppe til at få udarbejdet et MEKA-skema og igangsat en LCA-proces i virksomheden. Behovene for input drejer sig især om selve beregningerne i rækkerne "Materialer" og "Energi" samt forslag til hensigtsmæssig udfyldelse af rækkerne "Kemikalier" og "Andet".
  • En fælles hjemmeside for arbejdsgruppen er en berigelse af forløbet i den enkelte virksomhed. En sådan side letter ligeledes arbejdet med at markedsføre tanken om deltagelse i en sådan gruppe.

1.4 Projektresultater

Resultatet af forløbet i den strukturerede arbejdsgruppe er at to grupper har gennemført forløbet med de fem seminarer.

LCA-tankegangen er således blevet introduceret til 12 virksomheder, tre institutioner og en uddannelsessituation. Institutionerne er således garant for at budskabet om LCA og produktorienteret miljøarbejde bliver spredt til en bred kreds af interessenter.

Flertallet af de deltagende virksomheder har udarbejdet MEKA-skemaer for deres produkt, der har været deres gennemgående CASE i forløbet. Udgangspunktet for udarbejdelsen af MEKA-skemaet har bl.a. været fastlæggelse af systemgrænsen for virksomhedens arbejde ved hjælp af SWOT-analysen.

De deltagende virksomheder har benyttet arbejdet med MEKA-skemaet som oplæg til at vurdere de mulige pc-værktøjer, der kan anvendes i fremtidens LCA-arbejde.

De to gruppers arbejde har dannet grundlag for udarbejdelsen af drejebogen for gennemførelse af arbejdet i en struktureret arbejdsgruppe.

1.5 Andre kilder

Forslag til gennemførelse af en struktureret arbejdsgruppe inden for LCA kan findes i NETOP-LCA - drejebog for arbejdet i en struktureret arbejdsgruppe. Drejebogen formidles igennem LCA-Center (tlf.: 39 555 955 og email: info@LCA-center.dk.


7 COWI: NETOP-LCA - Drejebog for arbejdet i en struktureret LCA-arbejdsgruppe