Dialog, netværksdannelse og erfaringsudveksling blandt virksomheder om LCA og miljøhensyn i produktudvikling.

4 Beskrivelse af den strukturerede arbejdsgruppe

Den strukturerede arbejdsgruppe var tiltænkt de virksomheder som gerne ville i gang med at anvende LCA direkte i deres miljøarbejde. Netværkets formål har således været at sætte virksomhederne i stand til at gå i gang med at arbejde med LCA selvstændigt ude i virksomhederne.

De deltagende virksomheder har været produktions- og handelsvirksomheder. Tidligt i forløbet blev det ligeledes besluttet, at organisationer med bred tilknytning til produktionsvirksomheder ligeledes kunne deltage, fordi LCA-tankegangen dermed blev spredt ud til en bred kreds af virksomheder med tilknytning til organisationerne. Disse organisationer var i de fleste tilfælde tilknyttet en af produktionsvirksomhederne eller arbejdede for en ikke-deltagende virksomhed.

I forhold til de to øvrige netværkstyper i NETOP-LCA projektet har der i den strukturerede arbejdsgruppe været tale om et relativt intensivt forløb, hvor der blev afholdt 5 seminarer i løbet af cirka et halvt år. Som en del af forløbet har deltagerne mellem hvert seminar arbejdet med en hjemmeopgave, som de skulle løse med et af deres egne produkter som eksempel.

Indholdet i den strukturerede arbejdsgruppe har således været meget praktisk og anvendelsesorienteret.

Der er blevet gennemført to forløb af den strukturerede arbejdsgruppe - et i efteråret 2001 og et i foråret 2002.

De enkelte seminarer er blevet afholdt på skift hos udvalgte virksomheder i gruppen.

Seminarrækken i de to forløb har været opbygget således, at forløbet svarer til de trin som normalt indgår i arbejdet med LCA og som erfaringsmæssigt volder virksomhederne problemer. Det vil sige, at der i de første seminarer er blevet fokuseret på valg af produkt, ydelsesbeskrivelse og afgrænsning, hvorefter deltagerne har arbejdet med at lave en MEKA-screening. I sidste del af forløbet har deltagerne ønsket, at der blev fokuseret på mulighederne inden for pc-værktøjer. Deltagerne har således fået lejlighed til at få indledende praktisk erfaring med UMIP pc-værktøj samt præsentation af SimaPro.

Via præsentationer af de deltagende virksomheders løsning af hjemmeopgaverne og besøgene ude hos værtsvirksomhederne, har deltagerne opnået et godt kendskab til hinandens hverdag i de meget forskellige virksomheder. Dette har lettet udvekslingen af erfaringer om specielt deres LCA-arbejde.

På hvert seminar blev løsningerne af hjemmeopgaven fra sidste seminar diskuteret, og der blev fremlagt nye teorier via indlæg og gruppeopgaver. Via præsentationerne af de deltagende virksomheder - og især værtsvirksomhederne - udvekslede virksomhederne erfaringer om deres LCA-arbejde.

Udgangspunktet for den strukturerede arbejdsgruppe var Håndbog i miljøvurdering af produkter. Derudover har undervisningsmaterialet bestået af et ringbind, som deltagerne har fået nyt materiale til ved hvert seminar, i form af overhead-slides, relevante artikler og andet undervisningsmateriale.

De enkelte seminarer beskrives senere i kapitel 1.1, og forslag til indhold af de enkelte seminarer er samlet i drejebogen for gennemførelse af forløbet i en struktureret arbejdsgruppe.