Dialog, netværksdannelse og erfaringsudveksling blandt virksomheder om LCA og miljøhensyn i produktudvikling.

9 Mulighederne for at videreføre netværkene

Det vurderes muligt i hele Danmark at kunne etablere en struktureret arbejdsgruppe per halvår. Men det kræver en meget betydelig markedsføring. Der er mange interesserede virksomheder, men det er afgørende at tidsplanen for arbejdsgruppen matcher virksomhedens tidsplan for dens miljøarbejde 100%. Miljøarbejdet er generelt set ikke så højt på dagsordenen hos de små og mellemstore virksomheder, at de uden videre vil bruge ressourcer på at få igangsat en LCA-proces.

Et element i ISO 14001 og dermed EMAS er at virksomheder bør orientere deres miljøledelsessystemer i retning af at være produktorienteret. Såfremt de certificerede organer tilrettelægger deres certificeringer efter dette, vil markedet for netværksdannelse blive udvidet kraftigt.

Med baggrund i markedsføringen af NETOP-LCA projektet vurderes det at med en betydelig indsats at være muligt at gennemføre en struktureret arbejdsgruppe på brugerfinansieret basis. Men de helt små virksomheder vurderes ikke at kunne deltage på disse vilkår.