Jordstrømme i Danmark

Sammenfatning og konklusioner

Nærværende rapport om ”Jordstrømme” omhandler en opgørelse af overskudsjord fra bygge- og anlægsprojekter samt jord fra oprydningsprojekter i 2001. Endvidere er der foretaget en vurdering af de omtrentlige omkostninger for de forskellige jordhåndteringsformer, samt af de fremtidige forhold vedrørende kapaciteten for bortskaffelse af jorden.

Der er overordnet set indsamlet data fra 4 forskellige datakilder:

  • Dataudtræk fra Miljøstyrelsens landsdækkende databaser ISAG (Informationssystem for Affald og Genanvendelse) og ROKA (Register over Kortlagte Arealer).
  • Spørgeskemaundersøgelse som involverer samtlige kommuner og jordrenseanlæg samt et udsnit på ca. 200 entreprenører og transportører.
  • Spørgeskema/telefoninterviews med amter, kommuner, Vejdirektoraret, DSB m.v. vedrørende bl.a. aktiviteter på vejområdet samt interviews med amterne vedrørende hhv. jord til råstofgrave og jord fra oprydningsprojekter.
  • Eksisterende rapporter med relevans for jordflytninger og –håndtering.

På baggrund af undersøgelserne vurderes det for 2001:

  • Der er samlet set håndteret og flyttet ca. 12 mio. m³ overskudsjord i Danmark (inklusiv genanvendelse indenfor vejbestyrelserne).
  • Der er i alt blevet anmeldt flytning/bortskaffelse af 4,1 mio. m³ overskudsjord i Danmark.
  • Ca. 45% af den samlede anmeldte jordmængde kommer fra de ikke kortlagte arealer, ca. 35 % fra kortlagte arealer og ca. 20% fra offentlige vejearealer.
  • Den samlede mængde anmeldt forurenede jord (let forurenet og forurenet) er i størrelsesordenen ca. 2,7 mio. m³. Det vurderes, at der er håndteret i alt ca. 3,6 mio. m³ forurenet jord (inklusiv genanvendelse indenfor vejbestyrelserne).
  • Entreprenører og transportører har i 2001 håndteret og flyttet mindst 5 mio. m³ ren jord. I alt er der håndteret ca. 9 mio. m³ ren jord (inklusiv genanvendelse indenfor vejbestyrelserne). Heraf er 15% af den rene jord anmeldt.
  • Jordflytninger indenfor offentlige vejarealer forventes at være af en størrelsesorden på mindst 1,7 mio. m³.
  • Et sted mellem 600.000 og 1.8 mio. tons forurenet jord er sendt til rensning i 2001.

Undersøgelserne har ikke entydigt kunnet afgøre, hvor store mængder ren jord, der er tilført råstofgrave i 2001. Oplysninger fra Danmarks Statistik tyder på en større mængde end denne undersøgelse har vist, nemlig at der for 2001 er tilført alt ca. 2,3 mio. m³ ”fyldjord”.

Undersøgelserne viser, at der generelt håndteres væsentlig større mængder jordmængder – såvel forurenet som uforurenet – end forudsat i forbindelse med forarbejderne til jordforureningsloven.

Til resultaterne skal det bemærkes, at jordforureningsloven på undersøgelsestidspunktet stadig er i en indkørelsesfase, og at administrationspraksis i denne periode har været forskellig i amter og kommuner. Hertil kommer en række usikkerheder, såsom mange og forskelligartede datakilder, manglende anmeldelser, usikkerhed ved opskalering af data til landsplan, problematikken om diffus jordforurening m.v. Opgørelsen af mængderne må betragtes som et "øjebliksbillede". Det vurderes, at de fremkomne jordmængder skal anses som minimumstal.

Samlet set sendes ca. 50% af den forurenede jord (let forurenet og forurenet) til rensning. Herudover går 23% til genanvendelse, 16% går til specialdepot, 10% går til fyldplads/jordtip og 2% går til deponeringsanlæg. Undersøgelsen viser, at stort set alt den rensede jord fra jordrenseanlæg (92%), efter behandling, deponeres som lettere forurenet jord.

Undersøgelsen har vist, at ren overskudsjord udenfor offentlige vejarealer, kun genanvendes i ringe omfang. Således går kun ca. 20% af den rene overskudsjord til genanvendelse. Af den anmeldte forurenede jord benyttes kun ca. 10% til genanvendelse. Der er til gengæld en større genanvendelse af ren jord indenfor offentlige veje. Samlet set går hovedparten af den rene jord (5,2 mio. m³) til genanvendelse. Undersøgelsen indikerer, at der herudover placeres store mængder ren jord på landbrugsarealer rundt om i landet. Undersøgelsen har ikke kunnet afdække omfanget af denne slutdeponering.

Undersøgelserne har vist, at den mest benyttede ”plads / lokalitet” til bortskaffelse af overskudsjord fra grunde og veje ikke kan forventes at være den nærmeste beliggende. Der foregår således tydeligvis en øget transport, som især er styret af affaldsafgiften. Det er jordmængderne til rensning, som udgør langt det største transportarbejde. Det har ikke været muligt at vurdere, hvor meget ”ekstra” der køres med overskudsjorden i forhold til den ”nærmest beliggende plads” samt at opgøre det samlede transportarbejde for 2001.

Datagrundlaget for undersøgelsen af omkostninger ved jordflytning og –håndtering har vist sig at være spinkelt. Det må konstateres, at langt de fleste kommuner og amter ikke ligger inde med tilgængelige oplysninger om omkostninger opdelt på forskellige udgiftsposter i forbindelse med jordflytning og -håndtering. Undersøgelsen af omkostninger har taget udgangspunkt i de faktiske udgifter i forbindelse med projekter udført i 2001. Projekterne er meget forskelligartede og der er tale om forholdsvis store intervaller i enhedspriserne i de undersøgte sager.

Der er søgt redegjort for kapaciteten for placering af ren og forurenet jord. Der er skønnet et årligt behov for slutdisponering af knap 1 mio. tons forurenet jord på specialdepoter på Sjælland. Kapaciteten i hovedstadsområdet vurderes opbrugt i 2005, og HUR (Hovedstadens Udviklingsråd) er i gang med at udpege egnede placeringer. Gennemføres de planlagte projekter på Sjælland vurderes det samlet set at imødekomme behovet på Sjælland og Lolland-Falster. I Jylland og på Fyn, vurderes der samlet set ikke at være kapacitetsproblemer i forhold til deponeringen af forurenet jord. Der kan dog være lokale vanskeligheder, som øger transporten af jord.

Undersøgelsen viser, at de fleste jordrenseanlæg råder over afsætningsmuligheder de næste 1- 4 år, og der forventes ikke problemer med afsætning af den rensede jord indenfor en overskuelig fremtid.

Undersøgelserne har vist, at der samlet set vurderes at være en restkapacitet til placering af ren jord på mindst 21 mio. m³. På Sjælland vurderes det, at der i løbet af 2-8 år vil være kapacitetsproblemer.

 



Version 1.0 December 2003, © Miljøstyrelsen.