Antimon - forbrug, spredning og risiko

1 Indledning

I 2002 udgav Miljøstyrelsen rapporten "Grundstofferne i 2. geled - et miljøproblem nu eller i fremtiden?" (Miljøprojekt nr. 700, 2002). Rapporten gav en oversigtlig præsentation af data om 11 mindre kendte grundstoffers (primært metallers) anvendelser, miljøkemi og mulige negative effekter på mennesker og miljø. Blandt de stoffer, hvor rapporten pegede på størst behov for nærmere afklaring af den mulige miljø- og sundhedsmæssige risiko, var metallet antimon.

Miljøstyrelsen iværksatte derfor i starten af 2003 nærværende udredningsopgave specifikt om antimon for at forbedre grundlaget for en vurdering af, om stoffet, med de kendte anvendelser og omfang af forbrug i Danmark, medfører en eksponering af mennesker og/eller miljø, der kan give anledning til bekymring og eventuelt behov for regulering eller anden forebyggende indsats.

Opgaven af udført af en arbejdsgruppe i COWI A/S bestående af Jesper Kjølholt (projektleder), Anne Rathmann Pedersen, Charlotte Libak Hansen, Carsten Lassen, Sonja Hagen Mikkelsen og Frank Stuer-Lauridsen.

Der har været nedsat en følgegruppe med deltagelse af Henri Heron, Miljøstyrelsens kemikaliekontor (formand), Mette Herget, HTS og Henning Fokdal, Dansk Industri samt Jesper Kjølholt, COWI. Gruppen har diskuteret og kommenteret oplæg og rapportudkast undervejs i forløbet og takkes for aktiv og konstruktiv medvirken.

Endvidere har en række virksomheder, brancheorganisationer og enkeltpersoner været interviewet eller på anden måde bidraget med oplysninger, især om antimons anvendelser til forskellige formål. De takkes alle for deres medvirken og bidrag til at kvalificere denne rapports datagrundlag og konklusioner.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.