Redegørelse om udpegning af nødområder i de danske farvande

Forord

Til brug for Danmarks implementering af artikel 20 i EU's overvågningsdirektiv (direktiv 2002/59/EC om oprettelse af et trafikovervågnings- og trafikinformationssystem for skibsfarten i Fællesskabet), skal der identificeres egnede nødområder for skibe langs de danske kyster.

Med henblik herpå blev der etableret en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Forsvarsministeriet, Forsvarskommandoen, Miljøstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen , Søfartsstyrelsen samt Farvandsvæsenet.

Da udpegningen af nødområder også vedrører havne og kystområder blev Trafikministeriet inviteret til at deltage i arbejdsgruppen. Trafikministeriet har dog til arbejdsgruppen oplyst, at ministeriet ikke fandt at have en rolle at spille i forbindelse med arbejdsgruppens arbejde, men at man gerne stod til rådighed med eventuelle oplysninger.

Endvidere oplyser Trafikministeriet, at ministeriet som overordnet myndighed på havneområdet finder det hensigtsmæssigt, at gøre opmærksom på visse generelle forhold i forbindelse med anvendelsen af havne eller af områder i nærheden af havne, som kan være relevante for arbejdsgruppens konklusioner.

Et første udkast til redegørelsen blev drøftet med Amtsrådsforeningen, Kommunernes Landsforening, en række statslige myndigheder, skibsfartsorganisationer og natur- og miljøorganisationer den 19. august 2003. Efterfølgende har flere amter og kommuner indsendt bemærkninger og afklarende spørgsmål som så vidt muligt er blevet indarbejdet i nærværende udkast til redegørelse om udpegning af nødområder.

Det reviderede udkast til redegørelse har efterfølgende været i høring hos alle berørte parter i havne, organisationer, amter og kommuner. Nærværende redegørelse er arbejdsgruppens forslag til nødområder i danske farvande samt en undersøgelse af områdernes anvendelighed set ud fra en miljø-, natur- og beredskabsmæssig synsvinkel.

 



Version 1.0 Februar 2004, © Miljøstyrelsen.