Redegørelse om udpegning af nødområder i de danske farvande

7 Ordliste

AIS – Automatic Identification System. Et system der installeret i forbindelse med skibes radaranlæg sender skibets identifikation (navn, IMO nummer, mv), oplysninger om skibet, dets sejlads, lastindhold mv. til andre skibe for herved at forbedre kommunikationen mellem skibene og dermed øge sejladssikkerheden. Signalerne modtages tillige af et landbaseret netværk, hvorved der opnås et overblik over trafikken i danske farvande. Netværket vil være aktivt inden den 1. Juli 2005.
Basismålsætning - se generel målsætning,
Boble-rev – betegnelse for et undersøisk formation dannet af udstrømmende gas. Naturtypen består af klipper, søjler og plateauer som rummer et meget rigt dyreligv med farvestrålende organismer.
Bunkers - Brændselsolier og andre typer olieprodukter, der kræves til et skibs drift.
Bunkerskonventionen - konvention om ansvar for forureningsskade forårsaget af olie fra skibes bunkers
Bunkring - Overførsel af bunkers til et skib
Drogden Tærsklen – højderyg på havbunden i farvandet umiddelbart syd for linien mellem København og Malmø
EEZ- Exclusive Economic Zone. Er i Danmark iværksat i 1996 med "lov om etablering af eksklusive økonomiske zoner (EEZ)"
EF-fuglebeskyttelsesområde – betegnelse for et international beskyttelsesområde for vilde fugle der har deres naturlige ophold i Europa. Opkaldt efter EU-fuglebeskyttelsesdirektivet.
EF-Habitatområde – betegnelse for et internationalt beskyttelsesområde for bevaring af naturtypoer og vilde dyr og planter. Opkaldt efter EF-habitatdirektivet.
flak – mindre sandgrund eller banke
flora og fauna - plante og dyreliv
generel målsætning – betegnelse for en vandkvalitetsmålsætning, som i havet indebærer at kvaliteten skal være karakteriseret af et alsidigt dyre- og planteliv samt etn god hygiejninsk vandkvalitets svarende til badevandskvalitet.
Globalbegrænsningskonventionen - konvention om begrænsning af rederens ansvar for søretlige krav
HELCOM – forkortelse for Helsinki Commission (Baltic Msarine Environment Protection Comission)
HNS-konventionen – international vedtaget regelsæt for skibe der transporter farlige og skadelige kemikalier (International Convention on Liability and Compensation for Damage in Connsection with the Carriage of Hazardous and Noxious Substances)
højt forureningspotentiale – skibet eller skibets last indebærer som følge af nødsituationen en stor risiko for forurening af miljøet
IMO – FN's Internationale Søfartsoorganisation (International Maritime Organization)
Interventionskonventionen – internationalt regelsæt til brug for myndighedernes indgriben overfor skibe på åbent hav i forbindelse med olieforurening (International Convention relating to Intervention on the High Seas in Cases of Oil Pollution Casualties (the Intervention Convention), 1969.
IOPC fonden – Den internationale olieskade erstatningsfornd, som bruges ved erstatning for skader der overstiger rederens ansvar.
knob – 1 sømil pr. time (1852 meter)
lavt forureningspotentiale – betegnelse når skibets last indebærer ikke en risiko for olieforurening af kysten eller forurening med andre miljøskadelige stoffer.
Marine Environment Protection Committee – (MEPC-komite i FN's Søfartsorganisation IMO, til behandling af miljøspørgsmål
Maritime Safety Committee – MSC-komite i FNs Søfartsorganisation IMO til behandling ad spørgsmål vedrørende søsikkerhed.
MARPOL – International konvention om forhindring af skibsbaseret forurening (International Convention for the Prevention of Pollution from Ships, 1973, as modified by the Protocol of 1978 (MARPOL 73/78)
MAS - Maritime Assistance Service, kontaktpunkt der er oprettet med henblik på informationsudveksling, evaluering, faglig rådgivning og koordineret indsættelse overfor nødstedte skive, der af forskellige årsager har brug for assistance..
MRCC - Maritime Rescue Coordination Centre. I Danmark er dette Søværnets Operative Kommando, SOK)
NATURA 2000 – EU-baseret system for et samordnet økologisk netværk af beskyttede områder for levende arter og deres levesteder
nødområde – område hvor et skib med behov for assistance kan søge hen for at stabilisere situationen og begrænse risikoen for den øvrige trafik, samt beskytte menneskeliv og miljøforhold (Place of Refuge).
OPRC konventionen - internationalt vedtaget regelsæt om beredskab, indsats og samarbejde ved olieforurening på havet (International Convention on Oil Pollution Preparedness, Response and Co-operation, 1990
Overvågningsdirektivet - Direktiv 2002/59/EC om oprettelse af et trafikovervågnings- og trafikinformationssystem for skibsfarten i Fællesskabet.
Pier – moleanlæg til fortøjning af skibe
Place of refuge - se nødområde
PSSA – betegnelse for et særligt følsomt område i relation til skibsfart (Particularly Sensitive Sea Area)
Ramsar-område – betegnelse for et internationalt vådområde der er levested for vandfugle. Opkaldt efter RAMSAR Konventionen.
Regionplanen – amternes rullende 5-årsplan `masterplan' indenfor fysisk planlæning og miljøbeskyttelse
SAR konventionen– internationalt vedtaget regelsæt om et sammenhængende system om redning af nødstede personer på havet (International Convention on Maritime Search and Rescue, 1979 (SAR 79)
SDR – Special Drawing Rights (valuta enhed der anvendes i forbindelse med erstatningsspørgsmål indenfor skibsfarten)
SHIPPOS – forkortelse for Ship Reporting System, der er et skibsmeldesystem i danske farvande vedtaget af FN's Søfartsorganisation, IMO. Dets formål er at medvirke til en sikker sejlads og dermed formindske risikoen for forurening af miljøet som følge af grundstødning eller kolission.
SMK – Søværnets Materiel Kommando.
SMV direktiv – Direktiv 20001/42/EF om vurdering af bestemte planers og programmers indvirkning på miljøet (se også forslag til lov om "Lov om miljøvurdering af planer og programmer"
SOK – Søværnets Operative Kommando
SOLAS – den internationale konvention om sikkerhed for menneskeliv til søs (International Convention for the Safety of Life at Sea, 1974 (SOLAS 1974)
UNCLOS – FN's havretkonvention (United Nations Convention on the Law of the Sea)
VTS – skibsovervågningssystem, f.eks. Storebælt VTS (Vessel Traffic System),

 



Version 1.0 Februar 2004, © Miljøstyrelsen.