Forekomst af Legionella - risikovurdering

Forord

Miljøstyrelsen har udformet retningslinjer for risikovurdering af forekomsten af Legionella blandt andet med henblik på at vurdere, hvorvidt det vil være relevant at fastsætte officielle, myndighedsbestemte grænser for indholdet af Legionella i vand (kvalitetskrav).

Målet med rapporten er at give en status over relevant viden på området og derudfra at kunne foretage en mere konkret risikovurdering af en række situationer og anlæg, der er relevante under danske forhold. For at sikre enighed om vurderingen af de enkelte situationer har risikovurderingen været til høring blandt eksperter indenfor det miljø- og sundhedsfaglige område.

Det er valgt at beskrive en risikovurdering med fokus på identifikation af kritiske steder. Denne risikovurdering bygger således ikke alene på analyse af vandprøver, men primært på teknisk og mikrobiologisk viden om de enkelte anlægstyper.

Rapporten er opbygget med en del, der opsummerer viden på området (kap. 2 – 4) og som danner baggrund for risikovurderingen. Selve risikovurderingen (kap. 5) er udarbejdet som en form for opslagsbog, der skal kunne anvendes af sagsbehandlere og andre, der er ansvarlige for at vurdere risikoen for smitte med Legionella i en række konkrete situationer, herunder vurdere hvornår der er behov for aktion.

Det er hensigten, at den foreliggende risikovurdering bliver opdateret, når der fremkommer ny viden fra national eller international overvågning eller forskning.

Rapporten er udarbejdet af:

  • Vibeke From Jeppesen, Eurofins Danmark A/S
  • Claus Jeppesen, Fødevareregion Nordøstsjælland & København
  • Søren Uldum, Statens Serum Institut
  • Nina Pringler, Statens Serum Institut
  • Elsebeth Tvenstrup Jensen, Statens Serum Institut
  • Linda Bagge, Miljøstyrelsen

Høringsgruppen for projektet har været (de angivne gælder på høringstidspunktet):

Niels Nielsen (Fødevaredirektoratet), Ove Nielsen (Erhvervs- og Boligstyrelsen), Irene S. Andersen (Miljøcenter Fyn/Trekantområdet I/S), Anne Marie Balle (Miljøcenter Vestjylland), Ole Mygind (Sundhedsstyrelsen), Susanne Samuelsson (Epidemiologisk afdeling, Statens Serum Institut), Marianne Søbye (Embedslægeinstitutionen i Frederiksborg Amt).

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.