Forekomst af Legionella - risikovurdering

1 Indledning

I 1976 blev der påvist et udbrud af lungebetændelse, som resulterede i 34 dødsfald blandt 221 personer, hovedsageligt legionærer (krigsveteraner), der udviklede sygdommen efter deltagelse i et årsmøde i Philadelphia, USA. Sygdommen fik på den baggrund navnet ”Legionnaires' disease” – på dansk legionærsygdom. Året efter blev en bakterie isoleret fra lungevævet fra fire af de døde krigsveteraner. Bakterien fik senere navnet Legionella pneumophila.

Smittekilden til udbruddet blev aldrig endeligt fastslået. Flere af de legionærer, der blev syge, havde i forvejen dårligt helbred pga. anden tilgrundliggende sygdom (hjerte/kar-lidelser eller luftvejslidelser) og/eller stort forbrug af alkohol og tobak.

Legionella findes mange steder i det vandige miljø, der omgiver os, og organismen er som sådan ikke til at udrydde. Det er derfor vigtigt at afklare: Hvor og hvornår Legionella udgør en risiko for mennesker? Derigennem kan man blive i stand til at igangsætte forebyggende foranstaltninger samt vurdere eventuelle fund af Legionella. Miljøprøver giver i sig selv kun et spinkelt grundlag for vurdering af risiko, hvorimod analyseresultater koblet med viden om organismens opformeringsbetingelser og de tekniske forhold i vandsystemerne giver et helhedsbillede, der kan anvendes til den konkrete vurdering.

Formålet med nærværende rapport er således at give baggrunden for at vurdere en række specifikke miljøers risiko for forekomst, opformering og dermed smitte med Legionella.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.