Produktområdeprojekt vedrørende betonprodukter - handlingsplan

Bilag A

A Branchebeskrivelse

A.1 Om beton

Beton er en kunstig sten, hovedsagelig bestående af sand og småsten limet sammen med en pasta af cement og vand. Cement fremstilles af almindeligt forekommende råmaterialer som kridt og sand samt restprodukter som flyveaske og kisaske. For at forbedre pastaens egenskaber tilsættes ofte mindre mængder restprodukter som flyveaske og mikrosilica, samt kemiske tilsætningsstoffer i mindre mængder, fx lignosulfonater, polycarboxylat-baserede, polymere mv.

Sand og sten – også kaldet tilslagsmaterialer – skal tilsættes cement og vand og eventuelt restprodukter og kemiske tilsætningsstoffer for efter blanding at danne den friske beton, der er en grå, grødagtig masse, som kan udstøbes i en form. Beton hærdner og opnår styrke ved, at cementen hydratiserer, det vil sige, reagerer kemisk med vand og under varmeudvikling danner et bindemiddel, der limer sand og sten sammen. Denne proces begynder et par timer efter blanding og er stort set afsluttet efter ca. 1 måned.

Beton er et meget stærkt og holdbart materiale. Trækstyrken er dog ikke god, så derfor ilægges der armeringsstål i betonkonstruktioner, der skal kunne optage træk.

Beton er det mest anvendte byggemateriale, og det anvendes til næsten alle slags bygge- og anlægsprojekter, ofte i kombination med andre byggematerialer. Der produceres i dag ca. 8 mio. tons beton om året i Danmark, svarende til 1,5 tons pr. indbygger.

A.2 Betonstatistik

På er det vist, hvorledes de producerede betonmængder fordeler sig på forskellige anvendelsesområder. Tallene er fra 2002 og dækker over indberetninger fra de producenter, der er medlem af brancheforeningerne Dansk Fabriksbetonforening, Betonelement-Foreningen og Dansk Betonindustri Forening samlet under Betonindustriens Fællesråd.

Figur A.1 Fordeling af beton på forskellige anvendelsesområder. Under elementer er medregnet produktion af letbetonelementer.

Figur A.1 Fordeling af beton på forskellige anvendelsesområder. Under elementer er medregnet produktion af letbetonelementer.

A.3 Betonproducenter

Projektets primære målgruppe er betonproducenter. Betonproducenter kan opdels i:

  • Fabriksbetonproducenter, der producerer og leverer frisk beton til in-situ støbning på byggepladser
  • Betonelementproducenter, der producerer og leverer betonelementer (vægge, dæk m.m.) til montage på byggepladser
  • Betonvareproducenter, der producerer og leverer fliser, rør og andre produkter til levering på byggepladser og i byggehandler
  • Letbetonproducenter, der producerer elementer (vægge og dæk) og blokke til levering på byggepladser og i byggehandler. Letbeton har en densitet på 600-2000 kg/m3 i modsætning til "normal" beton, der har en densitet på ca. 2300 kg/m3.

Fabriksbetonbranchen er sammensat af to store producenter, 4K-Beton A/S og Unicon A/S samt af 2 mellemstore producenter, GH-Beton A/S og DK-Beton A/S. Derudover består branchen af ca. 30 mindre producenter.

Elementbranchen består af Betonelement A/S og Spæncom A/S. Derudover findes godt 20 mindre elementproducenter.

Betonvarebranchen er præget af én stor aktør, IBF, der efter store opkøb nu har knap halvdelen af markedet. Den anden halvdel er fordelt på godt 50 små producenter.

I letbetonbranchen har H+H Fiboment A/S godt halvdelen af markedet, mens resten er fordelt på ca. 10 mindre producenter, der ofte også producerer tunge betonelementer. Til letbetonbranchen hører også porebetonproducenter, men efter at H+H Celcon har lukket deres to danske fabrikker, produceres dette ikke mere i Danmark, men importeres i stedet fra primært Tyskland og Sverige.

Betonproducenterne er organiseret i de tre brancheorganisationer:

  • Dansk Fabriksbetonforening
  • Betonelement Foreningen
  • Dansk Betonindustriforening

Disse tre foreninger er samlet i paraplyorganisationen Betonindustriens Fællesråd. Brancheforeningerne dækker skønsmæssigt ca. 90 % af betonbranchen.

A.4 Delmaterialeproducenter og –leverandører

Delmaterialeproducenter og -leverandører til beton er, som følger:

Cement:
Aalborg Portland A/S er den eneste danske producent, der leverer ca. 90 % af cementen til det danske marked. Resten leveres af importører af cement.

Flyveaske:
Flyveaske er et restprodukt fra kulfyrede kraftværker. Det leveres alene af Emineral, der drives og ejes af Energi E2 og Elsam.

Mikrosilica:
Mikrosilica er et restprodukt fra silicumproduktion. Det leveres gennem tre importører, der alle får deres mikrosilica fra smelteværker i Norge og Sverige. To af importørerne (Unicon A/S og Aalborg Portland A/S) er i forvejen involveret i branchen.

Grusbranchen:
Grus opdeles i sømaterialer, der udvindes i havet, i bakkematerialer, der udgraves i grusgrave og i knuste klippematerialer. I Danmark produceres kun sømaterialer og bakkematerialer. Grusbranchen er organiseret i Foreningen af Sten- og Grusindustrier og i Foreningen af Danske Ral- og Sandsugere.

Armeringsleverandører:
Armeringsjern blev tidligere fremstillet på Stålvalseværket i Frederiksværk. Denne produktion er imidlertid standset, og armeringsjern importeres nu til Danmark.

En stor leverandør er den finske virksomhed FUNDIA, som har produktion i Finland og Sverige. En anden stor leverandør og producent i Danmark er Ferronet A/S.

Flere større danske betonfabrikker importerer selv armeringsjern fra en række europæiske leverandører.

Kemiske tilsætningsstoffer:
Leverandører af kemiske tilsætningsstoffer domineres af tre store firmaer: Fosroc A/S, NBK og Sika.

A.5 Aktører senere i livscyklus

De andre aktører i betonprodukters livscyklus er, som følger.

  • Entreprenører er de udførende, der opfører byggeri og anlæg. Entreprenørerne er organiseret i Dansk Byggeri.
  • Bygherrer, der tager sig af drift og vedligehold. En række større bygherrer er organiseret i Bygherreforeningen i Danmark.
  • Når konstruktionen har udtjent sin levetid, foretages bortskaffelsen typisk af nedrivningsentreprenører, der er organiseret i Dansk Byggeris Nedbrydersektion og genanvendelsesfirmaer, der er organiseret i Dansk Byggeri, Miljøsektionen.

A.6 Andre aktører

Endelig er transportsektoren aktør i forbindelse med transport af delmaterialer til betonproduktion og transport af beton og betonprodukter til byggepladsen samt transport af nedrevet beton efter endt levetid.

A.7 Interessentgruppen

Med baggrund i de i afsnit 3.2-3.5 beskrevne aktører i forbindelse med betonprodukters livscyklus er følgende interessentgruppe identificeret.

Tabel A.1 Aktører i betonbranche

Fremstilling af
råvarer
Fremstilling af
beton
Opførelse D&V og
reparation
Nedrivning og
bortskaffelse
Aalborg Portland
E-mineral
Fosroc
Foreningen af Sten- og Grusindustrier
Foreningen af Danske Ral- og Sandsugere
Skov- og Naturstyrelsen
Optiroc
Fabriksbeton-foreningen – Teknisk udvalg
Betonelement-foreningen – Teknisk udvalg
Betonindustriens Fællesråd
Dansk Byggeri
Foreningen af rådgivende ingeniører F.R.I.
Entreprenører (NCC)
Vejdirektoratet
Bygherre-foreningen
RGS 90
Concrete Plant Technology
Dansk Byggeris Nedbrydersektion
Dansk Byggeri - Miljøsektionen

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.