Reduceret brug af kvælstof og pesticider 

Forord

I denne rapport er meddelt resultaterne af projektet: “Reduceret brug af kvælstof og pesticider – økonomisk og miljømæssig effekt”. Rapporten er udarbejdet af Dansk Landbrugsrådgivning i samarbejde mellem Landscentret, Planteavl og LandboNord

Formålet med projektet har været at demonstrere, at det er muligt at opretholde en intensiv landbrugsproduktion samtidig med, at det underliggende grundvand sikres mod forurening med kvælstof og pesticider.

Resultaterne af målingerne i 2001 og 2002 i seks demonstrationsmarker har givet fingerpeg om de miljømæssige og økonomiske konsekvenser af reduceret kvælstofgødskning, undladelse af plantebeskyttelse og såning uden forudgående pløjning i ejendommenes normale sædskifte og i et særligt grundvandssædskifte. Resultaterne viser, at konsekvensen af reduceret gødskning og undladelse af plantebeskyttelse er forskellig fra år til år og fra afgrøde til afgrøde.

Resultaterne fra demonstrationsmarkerne kan sammen med resultaterne fra andre undersøgelser være med til at klarlægge, hvordan man bedst sikrer grundvandet i følsomme områder og hvad de økonomiske konsekvenser er. Men resultaterne kan ikke stå alene, da de stammer fra kun 6 marker i kun to år.

Projektet er gennemført i et samarbejde mellem LandboNord og Landscentret, Planteavl og er finansieret af Miljøstyrelsen.

 



Version 1.0 Februar 2004, © Miljøstyrelsen.