Tilpasning til fremtidens klima

Tænk klima ind i arbejdet

Arbejdere på byggeplads med kraner

Klimaændringer? Hvad har det med mit fagområde at gøre? Sådan er der sikkert mange, der vil reagere, hvis man fortæller dem, at de i deres daglige arbejde bør begynde at forholde sig aktivt til de globale klimaændringer, der er på vej – og som også vil påvirke Danmark.

Men det er ikke desto mindre dét, denne pjece gør.

Selvom der er megen usikkerhed om klimaets udvikling og menneskets bidrag til drivhuseffekten, så er tiden nu – ifølge viden– og fagkundskabens anbefalinger – inde til at tænke klimaændringerne ind i langsigtede beslutninger på en række områder.

Tidligere har Miljøministeriet udelukkende fokuseret på nødvendigheden af at nedbringe udslippene af drivhusgasser for i så stort omfang som muligt at bekæmpe den øgede drivhuseffekt og de deraf følgende klimaændringer. Med denne pjece vil Miljøministeriet gerne påpege, at det også er nødvendigt at fokusere på at tilpasse sig klimaændringerne. Tilpasning til og forebyggelse af klimaændringer er dermed ikke et enten eller – men et både og.

Hermed følger Miljøministeriet op på rapporten ”Effekter af klimaændringer – tilpasninger i Danmark”, som Akademiet for de Tekniske Videnskaber udgav i september 2003 – og Teknologirådets projekt ”Nyt klima – nyt liv?” fra juni 2004. Det er nødvendigt, fordi det på visse områder kan komme til at koste samfundet dyrt, hvis man venter med at inddrage den tilgængelige viden om klimaforandringerne, der allerede findes, i det daglige arbejde.

Denne pjece kommer ikke med færdige svar, men er tænkt som en opfordring til beslutningstagere, erhvervsliv og myndigheder i Danmark til at vurdere, hvordan mulige klimaændringer kan indpasses i nye projekter samt i den løbende planlægning og vedligeholdelse. Ikke som et krav, men som en inspiration til lokalt at overveje hvor man med fordel kan tage højde for fremtidige klimaændringer.

Enkelte steder har man allerede truffet sine forholdsregler. Det gælder f.eks. den københavnske Metro, hvor man har taget højde for klimaforandringer.

Andre steder har man knapt nok tænkt på problemet.

Pjecen retter sig især mod sidstnævnte gruppe og fokuserer på udvalgte områder, der kan illustrere, hvad det er for problemstillinger, man kan støde på i amter og kommuner, i konsulent-, entreprenør- og ingeniørfirmaer mv. Pjecen kan med fordel læses af både chefer og medarbejdere. Pointen er, at der kan være miljømæssige og økonomiske fordele at hente, hvis virksomheder og myndigheder tænker klimaforandringerne ind i tide.

Miljøministeriet ønsker således at sætte fokus på tilpasning og skærpe opmærksomheden om, at det tager tid at indarbejde nye tanker og procedurer, at ændre regler mv. Med andre ord: Klimaændringer kan allerede nu tænkes ind i det daglige arbejde.

”Tilpasning og forebyggelse af klimaændringer er ikke et enten eller – men et både og”.

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.