Tilpasning til fremtidens klima

Eksempel 2

Kloakker, der rækker

Sommeren 2002 var en af de vådeste nogensinde herhjemme. Det betød blandt andet, at mange mennesker i Aalborg blev generet af opstuvet kloakvand. Det fik Aalborg Kommune og Kloakforsyningen til i 2003 at udsende en informationspjece til flere hundrede ejendomme med gode råd om, hvordan man undgår vand i kælderen. Udsendelsen skete på baggrund af et større projekt, hvor kommunen i samarbejde med rådgivervirksomheden NIRAS samt Falck og ISS systematisk havde registreret oplysninger om firmaernes udrykning til vandskader. Derfor vidste kommunen, hvor der havde været problemer med vand i kælderen.

Meningen med det usædvanlige samarbejde er imidlertid ikke blot at hjælpe private husejere. Det drejer sig også om at blive i stand til at indarbejde oplysningerne i planlægning og prioritering af de saneringsplaner og i de kloakfornyelsesplaner, som kommunen arbejder på. De nye anlæg skal med andre ord kunne aflede større mængder vand end før.

Vækst i nedbør
Hidtil har vi i Danmark været forskånet for hyppige episoder af den type. I de sidste 25-30 år er der således ikke konstateret nogen stigning i intensiteten af nedbørshændelser, men klimaberegninger forudser en vækst. Dog kan opstuvet kloakvand, oversvømmede kældre, veje og marker blive et problem i fremtiden – med mindre den enkelte kommune allerede nu i deres spildevandsplaner og konkrete renoveringsarbejde tænker på, at kloaknettet skal kunne aflede større mængder vand end hidtil.

For Kommunerne er det ikke kun relevant at tænke på en øget intensitet og hyppighed af kraftige regnbyger, men også at overveje, hvad en stigning i havniveauet vil komme til at betyde for projekteringen af afløbssystemerne.

Afløbssystemer har typisk en levetid på ca. hundrede år. Kloakker, som etableres i dag, skal således kunne klare den havstigning og de vandmængder, som man forventer vil være almindelige om 100 år.

En oversvømmelse forsøges suget væk med brandslanger

Renovering med efterslæb
Kommunerne er i gang med at renovere det eksisterende kloaksystem. Så det er nu, at fremtidens klimaændringer skal tænkes med.

Ganske vist er belastningen af afløbssystemerne blevet mindre de seneste år på grund af vandbesparelser i husholdninger og industri og i nogen grad på grund af udflytning fra egentlige byområder. Men det afgørende er, om afløbssystemerne kan klare de spidsbelastninger, der forekommer ved kraftig nedbør.

Størrelsen af rør fastsættes ud fra erfaringer med kraftig regn af kort varighed (op til 30 min.), mens krav til forsinkelsesbassiner fastsættes ud fra regn af længere varighed (mere end 30 min.). Da det i særdeleshed er dyrt at forøge kapaciteten af forsinkelsesbassiner i etableret tæt bebyggelse, vil det være hensigtsmæssigt at sikre en fremtidsholdbar kapacitet ved reparationer og nyanlæg.

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.