Tilpasning til fremtidens klima

Gode råd til videre arbejde

Læs anbefalingerne til konkret handling i ATV's rapport
”Effekter af klimaændringer – tilpasninger i Danmark” baggrundsrapport, september 2003. Af Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV. Kan hentes på hjemmesiden: www.atv.dk

Brug resultaterne af Teknologirådets projekt “Nyt Klima - Nyt liv? “ Teknologirådet afholdt i februar 2004 to scenarieværksteder i hhv. Næstved og Ho Bugt ved Esbjerg. Her samlede rådet en række lokale aktører for at drøfte den fremtidige planlægning i de to lokalområder under forudsætning af, at de skal leve med en halv meter ekstra vand i havet. Scenarieværkstederne afprøvede en metode, der kan anvendes af kommuner og amter til at sætte skub i debatten og planlægningen i de dele af Danmark, der vil blive påvirket af en stigende vandstand i havet.
www.tekno.dk eller tlf. 33 32 05 03

Gør brug af aktuel viden om det fremtidige klima i Danmark
Her er det nyttigt at bruge resultater fra Danmarks Meteologiske Institut, DMI.

Se eksempelvis deres hjemmeside for klimamodeller mv.: www.dmi.dk/dmi/index/viden/klimamodeller.htm

DMI vil i de kommende år medvirke til at øge den nødvendige viden om de mekanismer, der styrer fremtidens klima regionalt og globalt. Målet er at kortlægge klimaet i det 21.århundrede og bidrage til forståelsen af klimaets betydning for udviklingen i det danske samfund. DMI's indsats vil ske i samarbejde med andre forskningsinstitutioner i Danmark og det øvrige Europa.

Følg aktiviterne i Dansk Klimaforum
DMI har igennem de senere år arrangeret et såkaldt klimaforum i form af bl.a. workshopper. Disse har haft fokus på klimavariationer over kortere såvel som længere tidshorisonter med henblik på udveksling af information og formidling af samarbejde mellem danske faggrupper med ekspertise inden for klimaområdet. Yderligere oplysninger hos DMI, www.dmi.dk

Brug Kystdirektoratet og dets hjemmeside:
www.kyst.dk

Søg materiale hos UKCIP
Den engelske hjemmeside for klima- og tilpasningsarbejdet: www.ukcip.org.uk

Læs hvad Aalborg Kommunes Kloakforsyning har gjort
Vand i kælderen. Pjecen er udgivet af Klokforsyningen og Aalborg Kommune. Kan hentes på hjemmesiden: www.aalborg.dk

Opstuvet kloakvand – skadeservicefirmaer fortæller hvor! Af Mads Uggerby, NIRAS og Bo Laden, Aalborg Kommune, Kloakforsyningen i dansk- VAND, nr. 8/2003.

Vær opmærksom på et udredningsarbejde om klimaændringernes effekt på den nordiske natur med konkrete anbefalinger til naturforvaltere. Projektet, som udføres på DMU og financieres af Nordisk Ministerråd, forventes afsluttet i sommeren 2005.

Øvrigt materiale brugt i denne publikation:

  • cCASHh (climate Change and Adaptation Strategies for Human helath in Europe). Verdenssundhedsorganisationens WHO's projekt om sundhed og tilpasning til klimaændringer: www.who.dk/ccashh.
  • The human health consequences of flooding in Europe and the implications for public health: a review of the evidence. Applied Environmental Science and Public Health, 2003, vol.1, No. 1.
  • Miljøstyrelsens hjemmeside om klima: www.mst.dk. Se under “Klima og luft” og “Klima”.
  • Oplæg til klimastrategi for Danmark.
    Regeringen. Februar 2003. Kan hentes på Finansministeriets hjemmeside: www.fm.dk. Søg under “Publikationer”.
  • Den globale opvarmning. Bekæmpelse og tilpasning. Af Anne Mette K. Jørgensen, Kirsten Halsnæs og Jes Fenger. Gads Forlag, 2002.
  • Faglig rapport fra DMU nr. 401. Dansk tilpasning til et ændret klima. Jes Fenger og Povl Frich.
  • IPCC Third Assessment Report – Climate Change 2001

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.