VA-godkendelse af vandbehandlingsanlæg til montering i husinstallationer

3 Ansøgning om VA-godkendelse af vandbehandlingsanlæg

Producenten eller importøren af et vandbehandlingsanlæg, der ønsker produktet VA-godkendt, indsender et ansøgningsskema til ETA-Danmark A/S, Venlighedsvej 6, 2970 Hørsholm (ansøgningsskema kan rekvireres hos ETA-Danmark A/S telefon 45 76 20 20, e-mail: eta@etadanmark.dk eller på ETA-Danmark A/S's hjemmeside www.etadanmark.dk).

Ansøgningen skal indeholde følgende oplysninger:

  1. Ansøgerens og fabrikantens navn og adresse
  2. Oplysninger om kontraktperson hos producenten/importøren
  3. Navn og type på produktet samt en kortfattet beskrivelse og specifikation af det vandbehandlingsanlæg, der ønskes godkendt, herunder oplysning om fabrikant.
  4. Oplysning om, til hvilket formål vandbehandlingsanlægget ønskes godkendt.
  5. Udførlig beskrivelse og specifikation af det vandbehandlingsanlæg, der ønskes godkendt. Herunder en beskrivelse af apparatets funktion og fysiske samt kemiske virkemåde.

    Specifikationen for vandbehandlingsanlægget skal omfatte:
    • en oversigt over vandveje/vandets flow gennem anlægget med oplysning om materialer (plast, stål, messing, etc.) og formål (rør, fittings, etc.) for alle vandberørte dele
    • oplysninger om materialer: kemisk navn og/eller handelsnavn samt producent for de forskel.lige vandberørte dele i anlægget
    • kontakttid med drikkevandet for de enkelte polymere komponenter
    • overflade/volumenforhold, så vidt muligt for hver enkelt komponent og for hele vandbehandlingsanlægget.
  6. Dansk drifts- og vedligeholdelsesvejledning, hvoraf det bl.a. skal fremgå, hvor hyppigt der f.eks. skal foretages udskiftning eller regenerering af filter- eller ionbyttermateriale, så anlægget kan benyttes til typisk dansk drikkevand, der ikke desinficeres.
  7. Brochurer, manualer eller lignende for produktets/anlæggets elektriske overvågningsudstyr.

3.1 Tidligere godkendte produkter

Såfremt enkelte polymere dele allerede er VA-godkendt og VA-godkendelsen stadig er gyldig, fremsendes dokumentation herfor (godkendelses nr. og lign.), og der vil ikke blive stillet krav om yderligere test af disse materialer.

Dokumentation fra ansøgeren i form af tidligere udførte test vedlægges ansøgningen til ETA-Danmark A/S's samt sendes til Miljøstyrelsens orientering.

  • Test for påvirkning af drikkevandskvaliteten vurderes af Miljøstyrelsen
  • Fysiske afprøvninger af komponenter vurderes af ETA-Danmark A/S

Tidligere udførte test (danske eller udenlandske) og vurderinger kan erstatte eller supplere de test, der dokumenterer anlæggets påvirkning af drikkevandskvaliteten under forudsætning af:

  • Testene er mindre end 3 år gamle
  • Kravene til testvand opfylder de danske krav (mikrobiologisk og kemisk) jf. beskrivelsen i afsnittet Testprogram
  • Produktet er testet efter en metode, der er sammenlignelig med de danske test for både fysiske, kemiske og mikrobiologiske parametre

Miljøstyrelsen kan forlange, at der udføres danske undersøgelser, hvis det ikke af dokumentationen klart fremgår, at resultaterne er sammenlignelige med de, der kommer fra det foreskrevne testprogram.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.