VA-godkendelse af vandbehandlingsanlæg til montering i husinstallationer

2 Anlæg omfattet af ordningen

Proceduren omfatter alle former for vandbehandlingsanlæg til husinstallationer, uanset om anlægget er beregnet til behandling centralt ved indgangen til ejendommen eller til behandling ved vandhanen. Apparater og udstyr der anvendes til vandbehandling efter vandet er tappet, er ikke omfattet af reglerne om VA-godkendelse.

Ved vandbehandlingsanlæg forstås:

Enheder der er beregnet til behandling af drikkevand enten med henblik på at fjerne uønskede stoffer - eller Legionella i varmtvandssystemer - eller smag og lugt fra drikkevandet, der kan opstå i installationen som følge af vandets opholdstid i installationen.

Endvidere omfatter ordningen drikkevandskølere og behandlingsanlæg for varmt vand. Automater og apparater til varme drikke kan fortsat VA-godkendes efter den hidtidige ordning med mindre, der sker en vandbehandling i disse f.eks. membranfiltrering eller filtrering med aktivt kul. I disse tilfælde vil sådanne automater og anlæg være omfattet af ordningen.

VA-godkendelsens krav om undersøgelse af påvirkning af drikkevandskvaliteten omfatter alene de dele af anlægget, som kommer i kontakt med drikkevand. For drikkevandskølere uden anden form for vandbehandling end køling, vil der alene være krav om en vurdering af materialernes afsmitning.

Blødgøringsanlæg, der sænker hårdheden til mindre end 5 odH, kan ikke godkendes til drikkevand, da blødt vand alene betragtes som teknisk vand på grund af det manglende indhold af naturlige salte og mineraler.

Ordningen omfatter ikke apparater eller installationer, der virker rent mekanisk som f.eks. smudssamlere og sier. Heller ikke tilsætning af korrosionshæmmende midler til varmt vand er omfattet af denne godkendelsesordning.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.