VA-godkendelse af vandbehandlingsanlæg til montering i husinstallationer

1 Lovgivning

Godkendelse af produkter til vand- og afløbsinstallationer (VA-godkendelse) omfatter bl.a. en sundhedsmæssig vurdering af de anvendte materialer, der er i berøring med drikkevandet, samt en test af anlæggets påvirkning af drikkevandsparametrene. Hvilke test der skal udføres, afhænger af en konkret vurdering af det enkelte anlæg, anlæggets formål samt de materialer der har berøring med drikkevandet.

Det er en forudsætning for opsætning af vandbehandlingsanlæg i husinstallationer, at de monteres i overensstemmelse med normen for vandinstallationer DS 439. Det er samtidig en forudsætning, at vand, som tilføres drikkevandsinstallationen, opfylder Miljøministeriets krav til drikkevand jf. drikkevandsbekendtgørelsen [1].

Erhvervs- og Boligstyrelsen planlægger i 2004 at indføre de nødvendige funktionskrav i de gældende bygningsreglementer til bl.a. vandinstallationer. Det betyder, at DS 439 norm for vandinstallationer ikke mere vil være en del af byggelovgivningen.

Ved montering af vandbehandlingsanlæg til behandling af vandet centralt i en ejendom, skal der tages hensyn til, at visse typer behandlingsanlæg kan ændre vandkvaliteten, hvilket kan medføre en øget korrosion eller opløsning af metaller i den efterfølgende del af drikkevandsinstallationen.

VA-godkendte anlæg til central behandling af drikkevand fra ikke-almene forsyningsanlæg, der ikke opfylder kvalitetskravene til drikkevand, kan dog ikke opsættes uden forudgående tilladelse fra kommunalbestyrelsen jf. vandforsyningslovens [2] § 21, da denne behandling af vand betragtes som en del af vandindvindingsanlægget.


Fodnoter

[1] Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 871 af 21. september 2001 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg

[2] Lovbekendtgørelse nr. 130 af 26. februar 1999 om lov om vandforsyning m.v. samt senere ændringer

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.