Strategier for kortlægning af diffus jordforurening i byområder

1 Indledning og formål

1.1 Baggrund

Københavns Kommune, Miljøkontrollen, har under Miljøstyrelsens teknologiprogram iværksat et projekt med det overordnede formål, at udarbejde metoder til optimering og forenkling af myndighedernes faglige arbejde ved den forestående kortlægning af diffus jordforurening i byområder.

Projektet er opdelt i 2 faser, hvor Fase I er afsluttet og omfattet indsamling af erfaringer og viden om forureningskilder samt teknikker og metoder til undersøgelse af diffuse jordforurening. I Fase I er udarbejdet følgende tre delrapporter:

Miljørapport 663    Kortlægning af diffus jordforurening i byområder. Delrapport 1: Erfaringsopsamling og afklaring af kilder til diffus jordforurening i byområder /1/.
Miljørapport 664 Kortlægning af diffus jordforurening i byområder. Delrapport 2: Afprøvning af feltmetoder ved undersøgelse af diffust forurenet jord /2/.
Miljørapport 665 Kortlægning af diffus jordforurening i byområder. Delrapport 3: Indledende forslag til undersøgelsesstrategier for kortlægning af diffust forurenede arealer i byområder /3/.

I Fase II af projektet om kortlægning af diffus jordforurening i byområder er udarbejdet følgende fire delrapporter:

  • Delrapport 1: Strategier for kortlægning af diffus jordforurening i byområder
  • Delrapport 2: Datarapport: Diffus jordforurening og kulturlag /4/
  • Delrapport 3: Datarapport. Diffus jordforurening og trafik /5/
  • Delrapport 4: Datarapport: Diffus jordforurening og industri /6/

Nærværende rapport er delrapport 1 og beskriver undersøgelsesstrategierne for fysiske undersøgelser af diffus jordforurening. Undersøgelsesstrategierne er opstillet således, at de kan anvendes til amternes vurdering af, om der skal kortlægges på Vidensniveau 2 i medfør af jordforureningsloven. Rapporten skal dog ikke læses som en administrativ eller juridisk vejledning, men alene som et teknisk værktøj til amterne.

1.2 Formål ved Fase II

I Fase II er der som grundlag for den endelig redigering af undersøgelsesstrategierne for kortlægning af diffus jordforurening på Vidensniveau 2 foretaget en fysisk afprøvning af de i Fase I udarbejdede undersøgelsesstrategier /3/.

Fase II har til formål at:

  • Udføre fysiske undersøgelser i henhold til de i Fase I udarbejdede undersøgelsesstrategier for diffust forurenede arealer i Københavns Kommune og Ringsted.
  • Afprøve de i Fase I afprøvede og validerede feltmetoder i forbindelse med undersøgelsesstrategier.
  • Effektivisere og forenkle undersøgelsesmetoder og -strategier.
  • Vurdere om den diffuse jordforurening i provinsbyer er af en anden karakter end den diffuse jordforurening i Københavns kommune.
  • Behandle undersøgelsesresultater med statistiske og geostatistiske værktøjer.
  • Foretage vurderinger og angive anbefalinger vedrørende databehandling i forbindelse med fremtidige fysiske undersøgelser af diffust forurenede arealer.
  • Revidere undersøgelsesstrategier for fremtidige fysiske undersøgelser af diffus jordforurening.

Foruden de fysiske undersøgelser i København og Ringsted er der inddraget data (bly, cadmium og PAH) fra tidligere undersøgelser udført af Københavns Kommune og Københavns Amt.

Da formålet med projektet er at forenkle kortlægningen af arealer med diffus jordforurening, skal undersøgelsesstrategierne dokumentere, at der er en høj grad af sikkerhed for, at “et areal som helhed er forurenet”, og at man kan interpolere mellem målepunkter og være sikker på, at jorden her også er forurenet. Dette kræver bevis for “et sammenhængende forureningsmønster og en sammenhængende arealanvendelsesmæssig historik”, samt for, at arealet er forurenet (dvs. at et flertal af målinger overskrider jordkvalitetskriteriet, JKK).

1.3 Læsevejledning

I kapitel 1 er projektets baggrund og formål beskrevet.

I kapitel 2 er de fem forureningsmodeller for diffus forurenet jord beskrevet.

I kapitel 3 redegøres det for planlægningen af en undersøgelsesstrategi.

I kapitel 4 gives gode råd om udførelse af undersøgelser.

I kapitel 5 beskrives databehandling for arealer med diffus jordforurening.

I kapitel 6 angives en ordforklaring for de anvendte forkortelser.

I kapitel 7 angives en referenceliste

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.