Diffus jordforurening og industri

4 Diffus jordforurening omkring en metaforarbejdningsvirksomhed i Glostrup

Som supplement ved evaluering af en geostatistisk prøvetagningstrategi for nedfald fra en industripunktkilde (nedfaldsmodel) er bearbejdet data indsamlet af Københavns Amt for området omkring metalforarbejdningsvirksomhed Paul Bergsøe & Son A/S i Glostrup. Der er kun anvendt data fra 0,1 m’s dybde.

4.1 Historisk redegørelse

Metalforarbejdningsvirksomheden Paul Bergsøe & Son A/S har været i drift i perioden 1940 – 1985. Virksomheden har oparbejdet metaller og derved er der spredt tungmetalholdigt støv til omgivelserne, bl.a. via skorstenene. Der er udført flere undersøgelser af overjorden i området, og der er især fundet belastning med cadmium og bly, som er problematiske. Ved de tidligere undersøgelser er det dog bemærket, at der kan være andre kilder til tungmetalbelastning, f.eks. trafik og forbrændingsanlæg ved Københavns Amts Sygehus i Glostrup /18,19/. De tidligere emissioner fra Bergsøe-grunden er vurderet til at påvirke ejendomme i Glostrup, Rødovre og Brøndby kommune.

Deskriptiv statistik for bly og cadmium

I tabel 4.1 angives en oversigt over analyseresultaterne. I henhold til beskrivelsen i afsnit 2.11 angives kun en gennemsnitsværdi, såfremt 85% af resultaterne er over detektionsgrænsen. Ved beregning af gennemsnit, hvor mindre end 15% af dataene er under detektionsgrænsen, anvendes - hvor intet er påvist - en værdi svarende til det halve af detektionsgrænsen. Gennemsnittet vises, selv om forudsætningen om en normalfordeling ikke nødvendigvis er opfyldt. Ved mindre end 7 data er der kun vist minimum, medianværdi og maksimum, samt eventuelt gennemsnit. Ved fraktilværdier under detektionsgrænsen anvendes betegnelsen i.p. (ikke påvist).

Parameter Dybde Antal
data
min Fraktiler max gns. JKK % data ASK % data
  m     0,1 0,25 0,5 0,75 0,9       >JKK   >ASK
Bly 0,1 265 8 13 50 94 220 520 1500 170 40 81 400 7
Cadmium 0,1 255 0,15 0,26 0,50 0,90 1,6 3,3 11 1,3 0,5 74 5 3

i.p.: ikke påvist       gns.: gennemsnit

  Overskridelse af JKK - Jordkvalitetskriteriet /27/.
  Overskridelse af ASK – Afskæringskriteriet /27/.

Tabel 4.1 Oversigt over resultater - metaller. Området omkring Bergsøe-grunden (mg/kg TS)
Overview of results – metals. Area around Bergsøe site (mg/kg dw)

Som det ses af tabel 4.1, er der konstateret overskridelser af jordkvalitetskriterierne (JKK) for bly og cadmium i 0,1 m’s dybde. Medianværdierne er dog mindre end afskæringskriterierne (ASK). Det er vigtigt at bemærke at de enkelte målinger ligger under eller over medianværdien og der kan være stor spredning i disse.

Datafordelinger

Af hensyn til forudsætningerne i den efterfølgende statistiske databehandling, er der foretaget forskellige tests til at vurdere, hvorvidt resultaterne for de forurenede prøver er normalfordelte. En mere detaljeret beskrivelse af teknikker til vurdering af datafordelinger er angivet i afsnit 2.10 og /22/.

I tabel 4.2 angives en oversigt over de statistiske analyser af fordelinger. Resultaterne for Shapiro Wilk test viser, at bly og cadmium ikke er normalfordelte, men de logarithmetransformerede data er normalfordelte. Ligeledes vises resultaterne, at bly og cadmiumdata er asymmetriske med en lang hale til højre og med høje værdier (værdierne for skewness er høje) samt fordeling har en høj top (værdierne for kurtosis er høje).

  Dybde Antal
observationer
Shapiro-Wilk
p-værdi
Shapiro-Wilk
p-værdi
loge transformerede data
Topstejlhed
(Kurtosis)*
Skævhed
(Skewness)*
Bly 0,1 265 2,2e-16 0,049 12 3,1
Cadmium 0,1 255 2,2e-16 0,043 16 3,4

* for en normalfordeling er værdien 0 - analysen ikke udført

  Signifikant (p<0,05) Nulhypotesen forkastes.
Fordelingen er ikke en normalfordeling

Tabel 4.2 Oversigt over den statistiske analyse af fordelinger. Området omkring Bergsøe-grunden
Overview of the statistical analysis. Area around Bergsøe site

Korrelation mellem parametre

Der ses rimelig korrelation mellem det samlede datasæt for bly og cadmium, idet Pearsons korrelation, R, er 0,75.

Bly

Blyniveauet er væsentlig højere end baggrundsniveauet for landområder (10 – 12 mg/kg TS, jf. tabel 2.1). Som det fremgår af tabel 4.1 og figur 4.1(vist med to skala for Y-aksen), overskrides JKK i de fleste prøver. ASK overskrides dog kun i ca. 7% af prøverne.

Figur 4.1 Fraktilplot for bly (vist med to skala til y-axis) – Området omkring Bergsøe-grunden

Figur 4.1 Fraktilplot for bly (vist med to skala til y-axis) – Området omkring Bergsøe-grunden
Quantile plot for lead (shown with two y axis scales) – Area around Bergsøe site

Cadmium

Koncentrationsniveauet ligger over baggrundsniveauet for landområder (0,13-0,22 mg/kg TS, jf. tabel 2.1). Som det fremgår af tabel 4.1 og figur 4.2 (vist med to skala for Y-aksen), er JKK overskredet i flere af jordprøverne (>70%). ASK overskrides dog kun i enkelte prøver (ca. 3%).

Figur 4.2 Fraktilplot for cadmium (vist med to skala til y-axis) – Området omkring Bergsøe-grunden

Figur 4.2 Fraktilplot for cadmium (vist med to skala til y-axis) – Området omkring Bergsøe-grunden
Quantile plot for cadmium (shown with two y axis scales) – Area around Bergsøe site

4.2 Geostatistisk databehandling

I bilag B er udarbejdet en geostatistisk analyse af bly- og cadmiumdata omkring Bergsøe-grunden. Koncentrationsniveauet over testarealet er estimeret baseret på en sfærisk løsning for det eksperimentale semivariogram og de logaritmetransformerede koncentrationer. For blydata er der estimeret et “partiel sill” på 0,16 og et nugget på 0,0447 (dvs. sill er 0,21). Forholdet mellem nugget og sill er ca. 0,21 og range er 1500 m. For cadmiumdata er der estimeret et “partiel sill” på 0,28 og et nugget på 0,20 (dvs. sill er 0,48). Forholdet mellem nugget og sill er ca. 0,42 og range er 2500 m.

Nugget er et udtryk for summen af jordmediets mikrovariation og måle-/analyseusikkerhed, der bidrager til usikkerheden af estimatet af koncentrationen i ethvert punkt, uanset om der er spatiel korrelation imellem punkter i større afstand, mens sill er den maksimale varians for prøver udtaget med stor indbyrdes afstand. Forholdet mellem nugget og sill er lavt, og det betyder, at variationen i koncentrationer for punkter med kort indbyrdes afstand er væsentlig mindre end variationer mellem punkter med stor indbyrdes afstand.

Figurerne i bilag B viser tydeligt, at de højeste målinger for bly og cadmium ses i området inden for 1-2 km’s afstand af Bergsøe-grunden.

Ligeledes er der i bilag B beregnet sandsynligheden for, at koncentrationen af henholdsvis bly og cadmium i en prøve, udtaget i et vilkårligt punkt, overskrider JKK og er lavere end ASK.

Kun i området umiddelbart omkring det tidligere virksomhed (500 m) er sandsynligheden for at blykoncentrationen er mindre end ASK mindre end 0,5, mens sandsynligheden er nærmest 1,00 for resten af arealet. Sandsynligheden for at cadmiumkoncentrationen er lavere end ASK er nærmest 1,00, også tæt på Bergsøe grunden.

I bilag B er det desuden vurderet, om de estimerede koncentrationer er afhængige af afstand og retning. For bly og cadmium ses en tydelig afhængighed af afstanden, men kun cadmium viser en tydelig retningsafhængighed, idet koncentrationerne mod øst ikke aftager så hurtigt som i de øvrige retninger. Dette stemmer overens med den fremherskende vindretning, som er fra vest (se bilag A - Kastrup målestation), dvs. emissionen fra skorstene forventes fortrinsvis spredt mod øst. Andre ukendte faktorer kan dog også være medvirkende til forureningsspredning, f.eks. støv som spredes langs transportvej m.v. At der ikke ses nogen retningsafhængighed for bly, kan skyldes, at der er andre kilder til bly forurening, som slører forureningsbilledet.

I /19/ er det desuden vurderet, at koncentrationen af bly og cadmium på ejendomme i umiddelbar nærhed af Bergsøe-grunden viser en svag korrelation med byggeåret, idet nyere boliggrunde er mindre forurenede. Ligeledes er der kun fundet svag korrelation mellem koncentrationer i forskellige dybder på samme grund. Dette forklares ved, at der på den enkelte ejendom har foregået aktiviteter, såsom byggemodning, havearbejde, jordforbedring, anlæg af nye bede eller græsplæner, og at dette slører forureningsbelastningen fra Bergsøe-grunden.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.