Opdatering, fejlretning og oversættelse af UMIP-databasen

Forord

Dette projekt er en opfølgning af et tidligere projekt for opdatering af UMIP databasen, offentliggjort foråret 2002. I det tidligere projekt blev der tilføjet data fra centrale især danske projekter fra de senere år, og der blev herunder foretaget en opdatering på enkelte områder af databasen.

Der er et fortsat erkendt behov for en måske mere systematisk opdatering og tilføjelse af nye data. Oprindeligt blev UMIP PC-værktøj og database udviklet til livscyklusvurdering af UMIP projektets produkter, og var derfor ikke tiltænkt den brede kreds af brugere, der benytter værktøjet nu, hvor databasen indgår som en del af den produktorienterede indsats. Derfor er brugerinddragelse et vigtigt element i beslutningen af, hvilke processer der er valgt.

Den oprindelige database fra UMIP projektet (Udvikling af Miljøvenlige IndustriProdukter) blev udgivet i 1996. Databasen indeholdt overvejende data fra starten af 1990'erne. Nærværende og forrige opdatering af UMIP-databasen supplerer databasen med datasæt fra 1995 – 2001 og de væsentligste processer er derfor opdateret, selvom man på en række områder fortsat må benytte de ældre data. Projekterne har foruden opdatering af databasen haft til formål at rette eksisterende fejl i databasen samt at tilføje helt nye datasæt.

Projektet henvender sig til alle der arbejder med LCA på et praktisk niveau, f.eks. industrivirksomheder, konsulentvirksomheder, myndigheder og undervisningsinstitutioner. Resultatet foreligger i fire separate databaser, en grunddatabase med generelle data og tre brancherelaterede databaser, der foruden grunddata indeholder data for elektronik, træ/møbel og tekstil. Data vil senere blive indarbejdet i et nyt LCA værktøj under LCA Centeret. Dette vil ske sammen med en oversættelse af databasen til Engelsk. Projektrapporten er en dokumentationsrapport for de redigerede og nye data, der er lagt ind i UMIP-databasen og er af temmelig teknisk karakter.

Projektet er gennemført med støtte fra Miljørådet for renere produkter i et samarbejde mellem Instituttet for Produktudvikling, COWI og dk-TEKNIK i perioden januar 2002 til maj 2003. I perioden juni til oktober 2003 er der udført enkelte korrektioner sideløbende med databasens konvertering til LCA værktøjet GaBi, således at UMIP databasen nu skulle fremstå på samme fejlrettede niveau som første udgaven af GaBi.

 



Version 1.0 maj 2004, © Miljøstyrelsen.