Produkt, funktionel enhed og referencestrømme i LCA

Bilag 1. Vigtige udtryk anvendt i dette dokument

Det er generelt tilstræbt overensstemmelse med terminologien i ISO standarderne (14040-serien).

En produktsubstitution er en udskiftning af et produkt eller en produktgruppe med et andet produkt eller produktgruppe. En produktsubstitution kan defineres som lille, marginal eller stor, i henhold til følgende definitioner:

En produktsubstitution defineres som lille eller marginal, når den ikke i sig selv påvirker de bestemmende parametre for den generelle markedssituation, dvs. retningen af markedsvolumenets udvikling og begrænsningerne i og produktionsomkostningerne ved de pågældende produkter og teknologier. Konsekvenserne af en lille substitution kan således antages at være lineært relateret til størrelsen af substitutionen.

En produktsubstitution defineres som stor, når den i sig selv påvirker de bestemmende parametre for den generelle markedssituation, dvs. retningen af markedsvolumenets udvikling og begrænsningerne i og produktionsomkostningerne ved de pågældende produkter og teknologier.

En pligtegenskab er en egenskab, som produktet skal have for overhovedet at komme i betragtning som emne for en mulig produktsubstitution.

En positioneringsegenskab er en egenskab, som kunden synes er `god at få med', og som derfor kan positionere produktet mere fordelagtigt hos kunden end andre produkter med samme pligtegenskaber.

En ikke-markedsrelevant produktegenskab er en egenskab, der ingen rolle spiller for kundens præferencer og derfor ikke påvirker produktets substituerbarhed, men kan påvirke referencestrømmene (se nedenfor).

Et markedssegment defineres i form af klart adskilte krav til pligtegenskaber med minimalt overlap til andre segmenter, således at alle produkter målrettet til et segment betragtes som indbyrdes substituerbare af dets kunder, mens der bør være ringe sandsynlighed for, at et produkt målrettet til et andet segment ville blive anset for at være et acceptabelt substitut, hvilket indebærer, at der kan ses bort fra produktsubstitution fra segment til segment.

En funktionel enhed er en kvantificeret beskrivelse af produktsystemernes ydelse, til brug som referenceenhed.

En referencestrøm er en kvantificeret mængde produkt(er), herunder delprodukter, der er nødvendig, for at et konkret produktsystem kan levere den ydelse, der beskrives af den funktionelle enhed.

En systemudvidelse er en ændring af et produktsystems afgrænsning, således at systemet kommer til at omfatte alle processer, der i væsentlig grad påvirkes af den undersøgte produktsubstitution.

Miljøet er de omgivelser, som en organisation opererer i.

En miljøpåvirkning er enhver ændring i miljøet, negativ eller positiv, der er et resultat af en organisations aktiviteter eller produkter.

Udvekslinger med miljøet er input fra miljøet til et produktsystem (ressourcer), output til miljøet fra et produktionssystem (udledninger til luft, vand og jord) samt miljøsammenhænge i et produktsystem, der ikke er direkte knyttet til dets inputs og outputs (f.eks. arealanvendelse, fysisk påvirkning, ikke-kemiske aspekter af arbejdsmiljøet, velfærd for arbejdere og hus- og forsøgsdyr).

 



Version 1.0 November 2004, © Miljøstyrelsen.