Muligheder for digitalisering af de grønne regnskaber

Forord

Denne rapport er udarbejdet til Miljøstyrelsen af PricewaterhouseCoopers og Handelshøjskolen i Århus.

Rapporten indgår som en delmængde af Miljøstyrelsens vurderinger og overvejelser om potentialet i en digitalisering af de grønne regnskaber.

Grundlaget for udarbejdelse af rapporten bygger primært på empiriske analyser, der har haft til formål at afklare, hvordan data ligger i virksomhederne og vurdere mulighederne for at indføde data direkte fra virksomhederne.

Fokus i analysearbejdet har været rettet mod en afdækning af, hvorvidt en digitalisering af indberetningspligten om grønne regnskaber ville kunne forenkle - og dermed effektivisere - den grønne regnskabsproces i virksomhederne.

Indeholdt i analysearbejdet har været en konkretisering af de fordele og ulemper, som kan imødeses ved en digitalisering af de grønne regnskaber.

Analyserne har været muliggjort som følge af modtagne besvarelser fra udsendte spørgeskemaer til de virksomheder i Danmark, som er omfattet af den grønne regnskabspligt. Vi takker alle de virksomheder, som har besvaret spørgeskemaerne.

Behandlingen af spørgeskemaundersøgelsen er sket med inddragelse af en række virksomheder, som på en workshop har debatteret hvilke muligheder og barrierer, der kan imødeses ved en digitalisering af de grønne regnskaber. Vi takker repræsentanterne fra de på workshoppen deltagende virksomheder for deres bidrag til konklusionerne i denne rapport.

Resultatet af de udførte arbejder er opsamlet i det efterfølgende Executive Summary.

Projektgruppen bag rapporten er Birgitte Mogensen fra PricewaterhouseCoopers og Pall Rikhardsson fra Handelshøjskolen i Århus. Fra Miljøstyrelsen deltager Ulla Ringbæk og Anette Christiansen.

Projektets styregruppe omfatter ud over denne personkreds Dansk Industri, IT Brancheforeningen samt it-konsulentfirmaet CIBER Danmark A/S.

Hellerup, den 12. december 2003

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.