Reduceret omkostninger i forbindelse med analyse af pesticider i små vanforsyningsanlæg

Anbefaling

Projektets formål har været at belyse muligheden for at kunne reducere omkostningerne, der er forbundet med bestemmelsen af pesticider i vandprøver fra private brønde og boringer.

Nærværende projekt indeholder en litteraturgennemgang af kommercielt tilgængelige immunkemiske kits til bestemmelser af pesticider – biologiske metoder. Det er ønsket at belyse, om de kommercielt tilgængelige immunkemiske kits kunne være et alternativ eller supplement til de kemiske analyseteknikker (LC/MS og GC/MS), der i dag anvendes, når der skal bestemmes en pakke med flere forskellige pesticider i koncentrationer på 0.01-0.05μg/l.

Der er yderligere udført en omfattende databehandling med grupperinger og udvælgelse af et antal mulige relevante reducerede pesticidpakker i forhold til en grundpakke på 26 pesticider.

De pesticidresultater, der indgår i datamaterialet til nærværende projekt, stammer fra projektet "Pesticidforurenet vand i små vandforsyningsanlæg", hvor brønde og boringer fra 4 forskellige Amter er blevet undersøgt.

Det er hensigten, at disse pesticidpakker, hvor der bestemmes et færre antal af pesticiderne, kan være indikatorer for en pesticidforurening omfattende flere pesticider end de pesticider, der rent faktisk analyseres for. En indikatorpakke skal være i stand til at "fange" langt de fleste af de private brønde og boringer, der er forurenede med pesticider.

De reducerede pesticidpakker er vurderet ud fra den procentandel af de positive brønde, der ville være blevet konstateret, hvis der kun var analyseret for de pesticider, der indgår i det reducerede program samt niveauet af pesticidforureningen. Med basis i et kommercielt laboratoriums viden er omkostningerne til de reducerede pesticidpakker forsøgt indekseret.

Følgende væsentlige konklusioner kan fremhæves:

  • Det vil ikke være økonomisk attraktivt at anvende immunkemiske kits til pesticidkontrol. Yderligere er udbudet af anvendelige kommercielle kit meget begrænset og de fleste vil ikke kunne overholde de gældende kvalitetskrav.
  • En reduceret pesticidpakke bestående af 10 indikatorerpesticider: 2,6-dichlorbenzamid (BAM), desisopropylatrazin, desethylatrazin, atrazin, simazin, desethylterbutylazin, terbutylazin, diuron, bentazon og AMPA vil kunne "fange" 97% af alle de forventede positive prøver og heraf 99% af de prøver, hvor pesticidindholdet overskrider den nuværende grænseværdi på 0.1g/l. Omkostningen for denne pakke ved LC-GC/MS vil udgøre ca. 60% af omkostningen til analyse for de 26 pesticider.
  • En indikatorpakke, der kun omfatter BAM og triazinerne, vil kun fange 86 % af de forurenede brønde og boringer. Samtidig bestemmes glyphosat og AMPA ikke (aktivstoffet og metaboliteten fra det hyppigt anvendte produktet ROUNDUP). Denne pakke vil derfor ikke kunne være med til at fremtidssikre fortsat rent drikkevand.
  • Det vil kun give en minimal besparelse i analyseomkostningerne at hæve detektionsgrænsen fra nuværende 0.01μg/l til 0.025μg/l eller 0.05μg/l. En forøgelse af detektionsgrænsen kan give anledning til større usikkerhed i forbindelse med eventuelle overskridelser og bør derfor undgås.

Den mest fordelagtige måde at reducere omkostningerne til pesticidanalyse er ved at begrænse antallet af pesticider, der skal bestemmes. Der kan opnås relative store besparelser uden, at det indvirker på kvaliteten, og det vil ligeledes være meget få pesticidforureninger, der ikke opdages.

Samtidig med en reduktion af omkostningen ved anvendelse af indikatorpakken med de 10 pesticider vil prøven til pesticider med fordel kunne udtages samtidig med den kontrol, der i dag udføres på private brønde og boringer hver 5'te år.

 



Version 1.0 Juli 2004, © Miljøstyrelsen.