Afhjælpning af barrierer for belåning og salg af forurenede og muligt forurenede grunde

Forord

Amternes Videncenter for Jordforurening (AVJ) og Miljøstyrelsen har i samarbejde med en række aktører fra det private ejendomsmarked udarbejdet dette notat om de barrierer, der eksisterer for belåning, køb og salg af forurenede og muligt forurenede boliggrunde.

Ejere af boliger på forurenede grunde oplever en række forskellige problemer i forbindelse med belåning og handel af ejendommen. Der er en stigende bevidsthed om, at der kan være jordforurening på boliggrunde, bl.a. gennem omtale i aviser, radio og tv-medier, og ingen af de professionelle aktører på boligmarkedet kan påstå, at de er uvidende om problemet. Følgerne af den stigende bevidsthed er, at handlen med og belåning af ejendommene gøres besværlige eller direkte må opgives.

Formålet med projektet har derfor været at hjælpe de boligejere, der er ved at købe, sælge eller belåne boliger, som ligger på forurenede og muligt forurenede grunde. For at nå dette mål har en følgegruppe forsøgt at afdække, hvad der skal til for, at bl.a. realkreditinstitutterne og ejendomsmæglerne har tillid til, at boligen/grunden har en værdi. Gruppen bestod af deltagere fra både private og offentlige organisationer/institutioner:

De private parter har været repræsenteret af:

Realkreditrådet
Realkredit Danmark
BRF Kredit
Nykredit
Nordea Kredit
Parcelhusejernes Landsforening
Dansk Ejendomsmæglerforening
Advokatsamfundet
Oliebranchens Miljøpulje

De offentlige parter har været repræsenteret af:

Københavns Kommune
Amtsrådsforeningen
Miljøstyrelsen
Amternes Videncenter for Jordforurening

Som observatør i projektet deltog:

Kommunernes Landsforening
Told & Skat
Frederiksberg Kommune

Det har været tanken, at denne gruppe gennem deres daglige arbejde skal bruge og udbrede resultaterne til gavn for de boligejere, der har problemer med at få lån i deres forurenede eller muligt forurenede grunde.

Januar 2004. Lars Kaalund, Amternes Videncenter for Jordforurening. Palle Boeck, Miljøministeriet, Miljøstyrelsen.

 



Version 1.0 Maj 2004, © Miljøstyrelsen.