Afhjælpning af barrierer for belåning og salg af forurenede og muligt forurenede grunde

1 Indledning

Amternes Videncenter for Jordforurening og Miljøstyrelsen har i samarbejde med en række interessenter fra det private ejendomsmarked udarbejdet dette notat om de barrierer, der eksisterer for belåning og salg af forurenede og muligt forurenede boliggrunde. Amternes Videncenter for Jordforurening og Miljøstyrelsens Teknologipulje for Jord- og Grundvandsforurening har finansieret projektet og stået for den praktiske udførelse.

Det skal præciseres, at notatet er skrevet af Amternes Videncenter for Jordforurening, og det baserer sig på interview med udvalgte personer inden for gruppen af aktører på det private boligmarked. De synspunkter, der er gengivet i notatet, deles ikke nødvendigvis af alle medlemmer af projektets følgegruppe. Amternes Videncenter for Jordforurening har på baggrund af interviewene og diskussioner i følgegruppen udarbejdet en række løsningsforslag, som vi håber parterne vil gøre brug af.

Projektets følgegruppe er udvalgt med henblik på at dække alle interessenter på det private boligmarked.

De private parter har været repræsenteret af:

Realkreditrådet, v./advokat Trineke Borch-Jacobsen
Realkredit Danmark, v./kontorchef Peter Hannenov
BRF Kredit, v./Michael Reved
Nykredit, v./kontorchef Anton Holmgaard Nielsen
Nordea Kredit, v./kontorchef Mads Laursen
Parcelhusejernes Landsforening, v./cand.polit. Allan Malskær
Dansk Ejendomsmæglerforening, v./Bente Naver
Advokatsamfundet, v./advokat Vivi Bruhn Knudsen
Advokatsamfundet, v./advokat Torben Winnerskjold
Oliebranchens Miljøpulje, v./direktør Steen Berg Pedersen.

De offentlige parter har været repræsenteret af:

Københavns Kommune, v./kontorchef Henrik W. Nielsen
Amtsrådsforeningen, v./vicekontorchef Christian Bækgaard
Miljøstyrelsen, v./kontorchef Palle Boeck.

Som observatør i projektet deltog:

Kommunernes Landsforening, v./fuldmægtig Niels Remtoft
Told & Skat, v./Bo Dalsby
Frederiksberg Kommune, v./miljøchef Erik Kristjánsson.

1.1 Baggrund

Ejere af boliger på forurenede grunde oplever en række forskellige problemer i forbindelse med belåning og handel af ejendommen. Der er en stigende bevidsthed om, at der kan være jordforurening på boliggrunde, det omtales jævnligt i aviser, og ingen af de professionelle deltagere kan påberåbe sig uvidenhed om problemer af denne art. Følgerne af den stigende bevidsthed er, at handlen med og belåning af ejendommene besværliggøres eller direkte må opgives. Denne problemstilling er nærmere uddybet i oplægget til projektet /1/.

1.2 Formål

Formålet med dette projekt er at hjælpe de mennesker, der er ved at købe/sælge/belåne boliger, som ligger på kortlagte grunde. Det skal ske ved at afdække, hvad der skal til for, at realkreditinstitutterne og ejendomsmæglerne har tillid til, at boligen/grunden har en værdi.

1.3 Målgruppe

Målgruppen for projektet er de professionelle aktører på det private boligmarked, dvs. aktører inden for lovgivning, myndighedsvaretagelse, vurdering, belåning, salg og interessevaretagelse for private boligejere.

1.4 Resultat

Projektet skal resultere i at:

  • beskrive de problemer, der opstår i forbindelse med vurdering, belåning og handel af private boliger på forurenede grunde,
  • fremkomme med forslag til løsning af de problemer, der afdækkes,
  • udarbejde en samling af henvisninger til hjemmesider og publikationer, som indeholder regler, vejledninger og hjælpeværktøjer, der er relevante for området,
  • hjælpe med at kommunikere resultaterne ud til de forskellige parter og
  • at skabe et forum, hvor de involverede parter kan mødes og diskutere problemerne.

Projektet afgrænses til at belyse og give forslag til løsninger omkring problemer med handel af private boliger på forurenede grunde, og dermed afskæres der i første omgang for diskussionen om handel med større boligejendomme og erhvervsbyggeri.

 



Version 1.0 Maj 2004, © Miljøstyrelsen.