Afhjælpning af barrierer for belåning og salg af forurenede og muligt forurenede grunde

2 Metode

Projektet er initieret af Oliebranchens Miljøpulje, Miljøstyrelsen og Amternes Videncenter for Jordforurening, som ofte hører om de problemer kortlægning af forurenede og muligt forurenede boliggrunde medfører for ejerne i forbindelse med belåning og salg af ejendommene. Miljøstyrelsen gennemførte i 2001 en evaluering af Værditabsordningen (VTO) /2/ og kunne i den forbindelse konstatere, at det var meget vanskeligt at føre statistisk bevis for værditab i forbindelse med handel af forurenede og tidligere forurenede ejendomme.

Det blev derfor besluttet at gennemføre projektet som en dialog mellem interessenterne, suppleret med interview og en afsluttende diskussion om problemstillingerne og forslagene til løsningerne.

I november 2001 blev det første møde i følgegruppen afholdt, hvor en række problemstillinger blev rejst. Efterfølgende har Amternes Videncenter for Jordforurening gennemført interview med følgende interessenter og sammenskrevet deres tilkendegivelser i dette notat:

  • Realkreditrådet, v./advokat Trineke Borch-Jacobsen
  • Realkredit Danmark, v./kontorchef Peter Hannenov
  • Nordea Kredit, v./kontorchef Mads Laursen
  • Parcelhusejernes Landsforening, v./cand.polit. Allan Malskær
  • Oliebranchens Miljøpulje, v./direktør Steen Berg Pedersen
  • Dansk Ejendomsmæglerforening, v./Bente Naver
  • Advokatsamfundet, v./advokat Vivi Bruhn Knudsen.

Interviewene er gennemført med udgangspunkt i en spørgeramme, bilag 1, som har været den samme for alle interviewene. Der var afsat to timer til hvert interview. Efterfølgende har Amternes Videncenter for Jordforurening skrevet et konklusionsreferat af interviewet, som er en blanding af citater og et meningsreferat. Endelig har de interviewede personer haft mulighed for at kommentere referaterne.

Metoden gør det muligt for interviewede at give udtryk for den oplevelse, de har af forureningssituationens påvirkning af handlen med boliggrunde. Metoden forudsætter således ikke, at de interviewede fører beviser for deres påstande, og det er både metodens styrke og svaghed. Styrken er, at de interviewede får mulighed for at konkretisere de bevæggrunde, som er afgørende for deres beslutninger og handlinger i den daglige vurdering af boliggrunde. Svagheden er, at de interviewede repræsenterer organisationer, som har stærke interesserer i enten at betone eller nedtone forskellige aspekter af problemstillingen.

Samlet set vurderes det, at metoden har givet et godt og nuanceret billede af problemstillingerne og har kastet lys på nye elementer og frembragt nye løsningsforslag.

For at skabe dialog mellem parterne er der afholdt 3 møder i følgegruppen.

 



Version 1.0 Maj 2004, © Miljøstyrelsen.