Bekæmpelsesmiddelforskning fra Miljøstyrelsen nr. 88, 2004

Hormonforstyrrende effekter af kombinationer af pesticider

Resumé
Hvad sker der, når vi mennesker udsættes for en cocktail af hormonforstyrrende pesticider gennem kosten? Vi har undersøgt pesticidblandinger i cellekulturer og i dyreforsøg for at vurdere samspillet mellem stofferne. Undersøgelserne har fokuseret på østrogene og antiandrogene effekter, som har varieret fra komplekse funktionelle og morfologiske forandringer til ændringer på molekylært niveau. Vi har fundet, at pesticider, der virker via samme virkningsmekanisme, virker additivt. Derfor skal man i den sundhedsmæssige risikovurdering for mennesker tage højde for dette samspil mellem stofferne.

Udkommer både trykt og elektronisk

Læs projektartikel

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen samlet i en fil [215 kB]
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format [440 kB]
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe"s hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.

Bestil

 


Version 1.0 Juni 2004, © Miljøstyrelsen.