Reduceret fosforudskillelse ved anvendelse af fytasetilsætning svinefoder

Forord

I denne rapport omtales resultaterne fra projektet: "Reduceret fosforudskillelse ved anvendelse af fytasetilsætning til svinefoder".

Formålet med projektet var at undersøge og beskrive effekten af tilsætning af mikrobiel fytase på svins fosforudnyttelse. I dansk svineproduktion bliver en del af foderet fremstillet på foderfabrikker, medens resten hovedsageligt fremstilles på de enkelte bedrifter. På foderfabrikker opvarmes foderet normalt under fremstillingen til minimum 81° C af hensyn til forebyggelse/bekæmpelse af forekomst af Salmonella. Ved varmebehandlingen af foderet inaktiveres det naturligt forekommende fytase i større eller mindre grad, hvorfor fordøjeligheden af fosfor før tilsætning af mikrobiel fytase forventes at være væsentligt lavere i varmebehandlet foder. Derfor blev effekten af fytasetilsætning undersøgt i kombination med enten varmebehandlet eller ikke-varmebehandlet foder.

Projektet blev gennemført som et fordøjeligheds- og balanceforsøg med svin, og resultaterne viste, at varmebehandling af foder reducerede fosfors fordøjelighed. Samtidig viste det sig, at tilsætning af mikrobiel fytase øgede fordøjeligheden i både varmebehandlet og ikke-varmebehandlet foder. I begge tilfælde steg fordøjeligheden til gennemsnitlig 62%. Det betyder, at fytasetilsætning medførte størst effekt i varmebehandlet foder, hvorved fytasetilsætning kan erstatte mest foderfosfat i varmebehandlet fabriksfremstillet foder. Ved ikke-varmebehandlet foder var effekten knap 40% mindre. Projektet giver et klart fingerpeg om, at det er vigtigt at skelne mellem de to forskellige foderfremstillingsformer, og at effekten af fytase ikke kan forventes at være ens i de to situationer. Forsøget giver samtidigt et praj om, at fosforudskillelsen hos slagtesvin kan reduceres med op mod 30%. De opnåede resultater er med til at skabe et solidt grundlag for maksimal forbedring af fosforudnyttelsen i dansk svineproduktion, uden at dyrene risikerer at blive underforsynet med fosfor, hvorved deres sundhed og produktion ville blive nedsat.

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen (Program for renere produkter mv.), og rapporten er udarbejdet af Danmarks JordbrugsForskning.

 



Version 1.0 Juni 2004, © Miljøstyrelsen.