Central sortering af dagrenovation

1 Projektets formål

Evalueringen [5] af tidligere projekter omkring udnyttelse af det biologiske potentiale i husholdningsaffald, alle ved kildesortering, har vist at det biologiske materiale kan udnyttes ved bioforgasning. Der er en tendens til at bioforgasning giver en energimæssig fordel frem for forbrænding, men den samfundsøkonomiske omkostning er relativt høj, ca. 250 mill. kr. pr. år på landsplan. Dette skyldes bl.a. at den tostrengede indsamling af en "grøn" og en "sort" fraktion uforholdsmæssig dyr og at der mistes en del af det biologiske affald ved fejlsortering.

På baggrund af et pilotforsøg med mekanisk udskillelse af biologisk materiale fra normal usorteret dagrenovation, har det været projektets hovedformål at eftervise om dette var muligt i stor skala.

1.1 Formål ifølge projektansøgning

"Formålet med projektet er at eftervise om det er muligt at udskille en ren biomassefraktion ud fra almindeligt usorteret dagrenovation ved hjælp af bl.a. den af EWOC A/S udviklede Dewaster. Formålet er samtidig at undersøge, om det er muligt at udskille andre fraktioner, såsom magnetisk metal og plast/papir i separate fraktioner, som er egnede til henholdsvis genanvendelse eller energiudnyttelse i andet end forbrændingsanlæg. Endelig er formålet at konstatere slid og andre parametre, der vil gøre os i stand til at beregne en pris på, hvad det vil koste at indføre denne proces og hvilke fordele det vil indebære".

1.2 Konkrete projektmål

  • Mekanisk frasortering af biologisk materiale i form af en pumpbar masse "biopulp" i en kvalitet, fysisk såvel som kemisk, der gør det egnet til anvendelse i et biogasanlæg med efterfølgende udspredning på landbrugsjord eller i en rådnetank på et kloakværk med biogasudnyttelse.
  • Vurdere om det er muligt at frasortere metal i en kvalitet, der gør det egnet til videreforarbejdning på en skrotoparbejdningsvirksomhed.
  • Vurdere om det er muligt at frasortere emballageaffald (plast/papir) med tilstrækkelig renhed til at det kan udnyttes ved medforbrænding i f.eks. cementværk eller kulkraftværk.
  • Vurdere anvendelsesmuligheder for restaffaldet.
  • Projektet har været tilknyttet et projekt udført af ELSAM A/S, med det formål at producere ethanol ud fra bl.a. husholdningsaffald. Det har i den sammenhæng været et mål at vurdere de forskellige delfraktioners anvendelse til dette formål.

1.3 Succeskriterier

Forud for projektet er der opstillet to enkle succeskriterier:

  • At vise at det er muligt at frasortere 20 – 25% af husholdningsaffaldet i form af biopulp, regnet på et tørstofindhold på ca. 28%
  • At vise at det er muligt at opnå en biopulp som overholder slambekendtgørelsens krav for indhold af tungmetaller og miljøfremmede stoffer, og som er fri for plastik og andre fremmedlegemer.

Referencer:


[5] Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 4 2003 "Statusredegørelse om organisk dagrenovation".

 



Version 1.0 August 2004, © Miljøstyrelsen.