Central sortering af dagrenovation

2 Baggrund for projektet

Det udstyr og de erfaringer, som ligger til grund for tilblivelsen af dette projekt, stammer fra behandlingen af kildesorteret biologisk affald forud for bioforgasning.

De fleste steder i landet, hvor man har indført kildesortering for at foretage en udrådning i et biogasanlæg, har der været problemer med urenheder i den biologiske fraktion. Urenhederne er havnet i biogasanlæggene, hvor især de lette fraktioner har givet problemer i form af et massivt flydelag. Dette er også en af årsagerne til at kildesortering er opgivet flere steder, både i Danmark og i udlandet.

EWOC A/S begyndte i 1998 at udvikle en presse, Dewaster, med det formål at fjerne urenhederne inden de nåede biogasanlæggets reaktor. En mere detaljeret beskrivelse heraf fremgår af rapporten "Vurdering af Dewaster til forsortering af kildesorteret organisk husholdningsaffald" udgivet af Ålborg Kommune med støtte fra Energistyrelsen, maj 2000.

Dewaster anlægget udskiller en stor del af det biologiske materiale, som under højt tryk og mekanisk bearbejdning kan gøres flydende. En del papir- og plantefibre vil også være at finde i den afpressede biopulp. Biopulpen er pumpbar og minder om tyk spildevandsslam, men uden nogen særlig lugt.

I løbet af 2001 – 2002 er Dewaster pressen og følgeudstyr videreudviklet og optimeret til behandling af kildesorteret biologisk affald. Denne udvikling har fundet sted under kommercielle forhold. Det største erfaringsgrundlag med kildesorteret affald stammer fra ca. 1½ års drift for affaldsselskabet Noveren I/S. I denne periode blev alt "grønt" affald indsamlet i selskabets 9 medlemskommuner (ca. 3.000 tons) behandlet på et Dewaster anlæg. Den producerede biopulp blev leveret til biogasanlægget i Snertinge.

Efter flere forespørgsler på behandling af usorteret affald, blev der i november 2002 udført et én-dags pilotforsøg med usorteret affald fra blandet bebyggelse. Affaldet kom fra Roskilde, som er uden for Noverens område og hvor der ikke er tradition for kildesortering. Det viste sig overraskende at tungmetalindholdet i biopulp fra usorteret dagrenovation var lige så lavt som i biopult fra kildesorteret affald. Også målingerne på miljøfremmede stoffer var gode, bortset fra en lille overskridelse på PAH, i forhold til Slambekendtgørelsens grænseværdier [6].

Nærværende projekt er blevet til på baggrund af erfaringerne med kildesorteret affald og de gode resultater fra pilotprojektet med usorteret dagrenovation. For at projektet kunne realiseres var der imidlertid behov for en partner, der kunne levere de nødvendige mængder usorteret dagrenovation, aftage sorteringsfraktionerne og stille den nødvendige plads mv. til rådighed, samt bidrage med faglig sparing

Da ELSAM A/S var (og er) i færd med at udvikle en metode til at producere ethanol ud fra bl.a. halm og husholdningsaffald, men endnu ikke havde udviklet en metode til at sortere affaldet, var der en naturlig symbiose i at placere Dewaster projektet i tilknytning til ethanol projektet (IBUS).

Denne placering gav desuden grundlag for at vi fik bedre mulighed for at teste forbrændingsegenskaber mv. for nogle af fraktionerne.

Referencer:


[6] Bek. Nr. 623 af 30. juni 2003 "Bekendtgørelse om anvendelse af affald til jordbrugsformål"

 



Version 1.0 August 2004, © Miljøstyrelsen.