Central sortering af dagrenovation

3 Sorteringsanlægget

Det Dewaster anlæg, som er benyttet i dette projekt er i sin grundopbygning identisk med anlægget til behandling af kildesorteret affald. Hovedkomponenterne er de samme som har været anvendt i behandlingen af ca. 3.000 tons kildesorteret affald hos Noveren I/S.

Opstarten med usorteret affald overraskede positivt. Der var oprindeligt afsat ca. én måned til indkøring, men allerede efter få dage og uden voldsomme ændringer var anlægget i "normal" drift.

3.1 Anlægsopbygning

Princippet i anlægget er baseret på en skånsom åbning/oprivning af affaldsposerne, således at store partikler forbliver store og det biologiske materiale ikke æltes sammen med det øvrige affald. I forbindelse med denne åbning af affaldsposerne fjernes store affaldsemner (storskrald), som rettelig ikke hører hjemme i den normale dagrenovation. Efter oprivningen foretages en størrelsessortering af affaldet. Langt hovedparten af det biologiske affald er mindre end ca. 10 cm kantlængde. Ved denne indledende sortering fremkommer en fraktion af emballageaffald, som udgør ca. 35% af affaldsmængden. Fraktionen indeholdende det biologiske materiale ledes over en magnet og en Desizer®, som fjerner hårde genstande. Til sidst afsluttes med presning i en Dewaster enhed. Nedenstående ses en skematisk opbygning af anlægget og de genererede sorteringsfraktioner.

Dewaster anlægget var under forsøget opbygget i en telthal på ca. 10x12 m. Et tilsvarende areal uden for telthallen blev brugt til containere og køretøjer mv. Anlægget var placeret på Fynsværket i Odense i umiddelbar nærhed af IBUS projektets anlægsfaciliteter.

Figur 1 Anlægsopbygning

Figur 1 Anlægsopbygning

Figur

3.1.1 Modtagesilo

FigurModtagesiloen består af en ca. 20m3 opsvejst plansilo udstyret med hydraulisk skubbebund. Modtagesiloen fyldes med gummiged og indeholder op til ca. 8 tons affald. Skubbebunden doserer affaldet til poseopriveren. Doseringshastigheden styres manuelt eller via energiforbruget på poseopriveren. Andre former for silo/doseringsudstyr vil også kunne løse opgaven.

3.1.2 Poseopriver

FigurDen anvendte poseopriver er opbygget som en grov neddeler. Den består af to vandret liggende aksler, hver med 25 opriverskiver med en diameter på 850 mm. Akslerne er hydraulisk drevne og roterer mod hinanden. Ved fastkørsel reverserer akslerne og evt. fremmedlegemer (storskrald) kan automatisk udkastes. Affaldsposerne flås itu men efterlades i meget store stykker, som senere er lette at sortere fra.

3.1.3 Sneglesigte

Figur Som sigteprincip er valgt en sneglesigte, men andre sigteprincipper er mulige. Sneglesigten er opbygget som to sammenbyggede centerløse snegle indbygget i U-formede profiler. Profilerne er sammenbygget, således at den ene ligger over den anden. Bunden i den øverste profil er udført i udstanset hulplade med en hulstørrelse på ca. 80 X 50 mm, hullerne dækker ca. 70% af arealet. Bunden i den underliggende profil er beklædt med lavfriktions plastmateriale.
Affaldet tilføres i den øverste snegls lave ende og transporteres af sneglen mod topenden. Undervejs tømmes de åbnede poser og alle små dele, herunder hovedparten af det biologiske materiale falder gennem hulpladen til den nederste snegl.
Affaldets store genstande, hovedsageligt papir- og plast emballage (sigterest) førers af den øverste snegl til en container.

3.1.4 Magnetseparator

FigurFra sneglesigten føres den "lille" fraktion over en magnetseparator. I forsøget er valgt en underbåndsmagnet men det har ved senere installationer vist sig at en overbåndsmagnet kan lave en renere metalfraktion. Desuden er der i senere installationer indsat en hvirvelstrøms separator, som frasorterer en del aluminium.

3.1.5 Desizer®

FigurDesizer [7] enheden udskiller væsentlige fremmedlegemer som sten, hårde knogler, golfbolde mv. som vil kunne medføre blokering af Dewaster enheden. Desizer enheden er opbygget som dobbeltvalse med fremdriver (riffelgang). Mellem valserne er en spalte på ca. 1,5 cm. Større bløde dele deformeres og passerer mellem valserne mens større hårde genstande drives til den ene ende, hvor de udkastes. Desizer enheden er udviklet af EWOC. For visse typer affald kan den erstattes af en shredder, men det vurderes ikke at være muligt med dagrenovation.

3.1.6 Dewaster®

Figur Fra Desizer enheden føres affaldet til en buffertank, hvorfra den kan doseres jævnt til Dewaster [8] enheden. Buffertanken er i bunden forsynet med to vandretliggende snegle med modsatrettede vindinger. Sneglenes udformning sikrer at affaldet holdes i en konstant cirkulerende bevægelse. Dewaster enheden består af to pressetrin, først en dobbeltsneglet lavtrykspresse som presser luft og væske ud af affaldet og føder slutpressen. Slutpressen består af en kraftig konisk sneglepresse, som under højt tryk presser det biologiske materiale ud gennem en række langsgående spalter. Pressehuset består af 38 fikserede, langsgående stave, som danner 38 spalter med en længde på ca. 400 mm. Spaltebredden i både forpresse og slutpresse er ca. 1,3 mm.
Den tørre presserest føres ud af pressens ende gennem et passende modhold, mens biopulpen falder ned i en underliggende tank, hvorfra den kan pumpes bort.

Figur 2 Snit af Dewaster

Figur 2 Snit af Dewaster

3.2 Anlægsændringer i forhold til kildesorteret affald

Det tilsvarende Dewaster anlæg har tidligere været anvendt til behandling af kildesorteret biologisk affald. Da det usorterede affald adskiller sig, bl.a. med hensyn til mængden af biologisk materiale og arten og hyppigheden af uheldige fremmedlegemer, har det været nødvendigt at foretage en række modifikationer. Disse anlægsændringer er i stor udstrækning foretaget på baggrund af forudsete problemstillinger og således implementeret inden anlægget blev endeligt opstillet.

Modtagesilo og skubbebund er lavet i en kraftigere udførsel end til kildesorteret affald, for at kunne modstå de mange "grove" komponenter i affaldet.

Dewaster enhedens første pressetrin er blevet ændret idet sneglene har fået dobbelte vindinger. Denne ændring er indført for at få en bedre afpresning, idet der i perioder er tilsat vand til affaldet for at øge udbyttet af biologisk materiale.

Komprimeringsforholdet i Dewaster enheden er sat ned for at harmonere med den større %-del af rejekt i det usorterede affald.

Dewaster enhedens pressekurv er ændret således at den består af færre men kraftigere stave. Spaltearealet er således også formindsket en smule, men det har tilsyneladende ikke haft indflydelse på afpresningen.

3.3 Sorteringsfraktioner

Figur 3, %-fordeling af sorteringsfraktioner, gennemsnit af fire testdage

Figur 3, %-fordeling af sorteringsfraktioner, gennemsnit af fire testdage

Sorteringsanlægget leverede automatisk sorteringsfraktionerne i hver sin container. De små fraktioner (storskrald, metal, oversize) blev opsamlet i 600 l gaffeltruck containere, som kunne vejes og tømmes manuelt. Sigteresten blev opsamlet i en ca. 15 m3 pressecontainer. Rejektet blev opsamlet i en ca. 15 m3 standardcontainer med presenning. Biopulpen blev opsamlet i en ca. 15 m3 lukket slamcontainer.

Referencer:


[7] Ordene Dewaster og Deziser er registrerede varemærker ejet af EWOC A/S.

[8] Ordene Dewaster og Deziser er registrerede varemærker ejet af EWOC A/S.

 



Version 1.0 August 2004, © Miljøstyrelsen.